7 održivih načina na koje se možete boriti protiv brze mode, a da se stvarno ne trudite

by Karly Rayner

Nedavno je otkrivena šokantna statistika razmjera Sheinove zagađujuće plime ultra-brze mode, ali šta mi kao potrošači možemo učiniti da stavimo čep u ovaj zabrinjavajući trend?

Velike su šanse ako čitate ovaj blog, da ste neko ko uživa u egzaltaciji koju moda može donijeti. Četkati se, izgledati najbolje što možete i kreirati lični stil na koji ćete biti ponosni, užici su koje svako ko obožava odjeću može razumjeti. 

Kredit za sliku: impakter.com

 

Pokazivanje svog višestrukog ja kroz sve vrste niti i posjedovanje svjesnog ormara ne isključuju se međusobno. Riječ 'održivi' ponekad može prizvati kaki boje, od konoplje ispletene slike djeteta zemlje i — iako nema ništa loše u bit od toga — održivo oblačenje takođe može biti šik, ekspanzivno i — usuđujem se da kažem — zabavno.

Iako su brige o okolišu brze mode svakako ozbiljne, održiva kupovina ne mora isisati feštu iz mode. 

 

1. Ceni bezvremeni 

Kredit za sliku: The Shirt Company Linije drapey majica Melody imaju bezvremenski kvalitet koji može preplivati ​​mnoštvo era. 

 

Modna štampa bi to mogla napisati na milion različitih načina kako bi odjeća svake godine izgledala svježe i uzbudljivo, ali ono što zapravo pokušavaju reći je da je pravi stil bezvremenski.

Da, moda se kreće u ciklusima, ali ključni elementi su uvijek tu. Ako čak i najotkriveniju hipstersku odjeću rastavite na pojedinačne komade, pronaći ćete klasične građevne blokove. 

Ovo važi i za cipele i dodatke. Pojas sa debelom srebrnom kopčom, bijela tenisica, čizma na platformi. Svi su pjevali kroz više era i stilova - to je način na koji ih sastavljate što čini simfoniju. 

 

2. Nosite svoje favorite koliko god želite!

Kredit za sliku: Instagram.com/ajabarber Autorka stilistkinja i konsultantica, Aja Barber, pokazuje nam kako to treba da se radi u svojoj 21-godišnjoj teksas košulji

 

Vaši favoriti su vaši favoriti s razlogom i trebali biste im učiniti uslugu tako što ćete ih nositi koliko god želite! Nestali su prenapuhani konzumeristički prizvuci ranih 2000-ih koji su nas pokušavali posramiti jer smo imali smjelosti nositi stvari koje nam se slučajno najviše sviđaju. 

Sporo modni aktivista, Venetia La Manner, podsjeća nas da su stari dragulji koji su izdržali test vremena razlog za slavlje i šampioni „Stara odjeća dana“ što je uzrok iza kojeg možemo izaći!

 

3. Zahtijevajte savršenstvo uklapanja

Kredit za sliku: Instagram.com/Shannydoots “ne baš velika” održiva modna ikona Shannon demonstrira snagu dobrog pristajanja

 

Ako vam ne pristaje na način da se osjećate kao milion dolara uprkos malom osvjetljenju u garderobi, nemojte ga kupiti.

 

4. Poboljšajte svoju kontrolu kvaliteta 

 

Kupiti nešto što apsolutno obožavate, a zatim gledati kako se raspada u dronjcima u periodu od godinu ili dvije je jednostavno depresivno. Još uvijek se sjećam nekih odjevnih predmeta koje sam kupio od subotnjeg posla kao tinejdžer, a koji moj sistem za održavanje života zasnovan na šavovima jednostavno nije mogao spasiti jer je bio loše napravljen. 

Srećom, sada smo odrasli i imamo luksuz da potrošimo malo više kako bi naše voljene kupovine mogle da žive decenijama. Ura! 

 

5. Kupujte manje

Kredit za sliku: Instagram.com/kissenundkarma Corinna godinama izlaže iste artikle kako bi proslavila koncept kupovine manje, a da je neosporno cool. Uzmite taj kapitalizam! 

 

Ako se pridržavate gore navedenih principa, prirodno ćete kupiti manje, ali ćete dobiti više od zadivljujuće garderobe koju volite nositi svaki komad. Win win! 

 

6. Postanite kraljica rabljenog stila 

Kredit za sliku: Instagram.com/venetialamanna Zagovornica spore mode Venetia Lamanna odbacuje tvrdnje da je održivost dosadna s njenim inventivnim izgledom

 

Umrijeti za malo prljavog poliestera ili guilty-pleasure kože u svom životu? Kupite ga iz druge ruke! Ne želimo uvijek da nosimo najuzvišeniji izgled od organskog pamuka, ali prepuštanje stilu ekvivalentnom nezdravoj hrani je mnogo održivije ako je spasimo od deponije i kupimo rabljenu hranu. 

 

7. Kupujte sa svojim čulom dodira 

 

Postoji razlog zašto ultrabrza moda napreduje u online sferi, jer ako biste je dodirnuli o šinu, trznuli biste se. Kupujte svojim čulom dodira i tražite tkanine od kojih vam vrhovi prstiju drhte od radosti. Vaša koža i planeta će vam biti zahvalni! Naslov slike kredit: flickr.com/anthroview

PRETRAŽITE BLOG

Popularne objave

Učinite britansku zimu podnošljivijom prihvaćanjem sezonskog života
Učinite britansku zimu podnošljivijom prihvaćanjem sezonskog života
Točak godišnjih doba koji se stalno okreće duboko nas povezuje s prirodom i utka naše proživljeno iskustvo u beskonačnu tapiseriju vremena, ali i zima je sranje. ...
Move Over Resolutions, 2022 je sve o postavljanju namjera i evo zašto!
Move Over Resolutions, 2022 je sve o postavljanju namjera i evo zašto!
Ima nečeg čvrstog u vezi sa rezolucijom reči na šta nikada nisam zaista prihvatio (čitaj; kompulzivno se pobunio), ali postoji drugi način da se postavi...
Niko ne voli modnog hvalisa, pogotovo Britanci
Niko ne voli modnog hvalisa, pogotovo Britanci
Svjetlucava fatamorgana kontrasta i kontradikcija koje čine britanski stil klizava je riba za shvatiti, ali sumnja i ismijavanje svega što je pretjerano hvalisavo...
Šta je transsezonska moda i zašto je važna?
Šta je transsezonska moda i zašto je važna?
Kada se kroz crvenkasto lišće jeseni zasjaju posljednji ljetni sunci, ušli smo u međusferu transsezonske mode. Uprkos kakvoj modi...