Moda unatrag: Kako stil Victoriana jeseni 2020. pokazuje pomak od modnih trendova i trendova

Moda unatrag: Kako stil Victoriana jeseni 2020. pokazuje pomak od modnih trendova i trendova 

2020. je bila godina potresa, kako za naše opće živote tako i za modni kalendar, koji iz godine u godinu predvidivo otkucava kao sat. U svjetlu haosa i neizvjesnosti COVID-19, možda nije ni čudo što ove jeseni postoji nostalgično povlačenje prema romantičnom izgledu prošlih godina. 

Jedan od najprivlačnijih trendova ove sezone hvata nas rukom u rukavici i vraća nas u doba zgodnih viktorijanskih silueta i edvardijanske elegancije. Iako je ovdje svakako prisutan element hirovitosti i bijega, Viktorijanski stil za jesen 2020. također bilježi savremenu promjenu u stavovima.

Visoke čipkaste kragne, dramatični prozirni rukavi i volani obilno su se pojavili na društveno distanciranim modnim pistama jeseni 2020., ali ovi bezvremenski izgledi također sadrže prijeko potrebnu procjenu modnih vrijednosti. Posebno, odmak od brze mode. 

 

 

Kao i povratak klasičnim oblicima, Victoriana najavljuje povratak sporijem stavu prema modi, gdje se komadi čuvaju decenijama, umjesto da budu bez ceremonije razbacani nakon jednog izlaska. Dugovječnost i održivost su popularne riječi o kojima se već neko vrijeme govori u modnim košnicama, ali jesen 2020. mogla bi se pokazati kao ključni trenutak. 

Prema ko šta nosi, izazvala ekonomska nesigurnost zapanjujućih 79% potrošača da smanje svoj budžet za odjeću na veličinu u narednih 12 mjeseci. 

Ove štedljive tendencije probudile su naš kolektivni apetit za vintage kupovinu i pružile pozadinu za ukuse visoke mode jeseni. Kada tražite odjevne predmete koji će izdržati test vremena, kako nešto što je u stilu više od 100 godina može biti modni promašaj?

 

Kredit za sliku: @thevictoriangallery Slika od Rufus W. Holsinger, fotografija sa Univerziteta Virginia

 

Ukratko, nema potrebe da brinete da će viktorijanski stilovi biti samo bljesak u tiganju. Ovaj zimzeleni izgled opada i ulazi u mainstream od najmanje 1960. (ili 1837. ako ćete biti pedantni u vezi s tim!) i definitivno je tu da ostane. 

Iako pomalo tuđinska, Victoriana je vrhunski izgled koji se može nositi za svakoga. Čipkasta kragna i "oblačenje do struka" savršeni su za dodavanje glamura tog perioda moderni upad Zoom poziva a puf rukavi izgledaju veličanstveno na svima od sedamnaest do sedamdeset godina. 

 

 

U svijetu koji se kreće velikom brzinom, zamršeni detalji viktorijanske mode su temeljni podsjetnik na vrijeme kada su stvari bile znatno sporije. Možda donekle relevantno za neobičan lim 2020. godine, gdje je 6 mjeseci prošlo zastrašujućom brzinom, uprkos tome što je svakodnevnica često usporena do puževe brzine.