Da li se zaista isplati kupiti organski pamuk?

by Karly Rayner

“Organski” je jedna od onih riječi koje se toliko motaju da je gotovo postala parodija na samu sebe – vezana za sve, od rumenila do prokelja – ali da li se organski proizvodi još uvijek isplati?


Kako postajemo svjesniji održivosti kada sastavljamo svoje ormare, ponekad je teško razlikovati riječi „greenwashing“ od pravih štediša na Zemlji. 


Ovdje u The Shirt Company, vjerujemo da bi svi trebali biti osnaženi da donose informirane odluke o odjeći u koju će uložiti. Da biste pomogli u tome, pogledajte naš praktični vodič za prednosti i nedostatke organskog pamuka koji će vam pomoći da donesete vlastitu odluku . 


 


Prednosti i nedostaci pamuka općenito

Naša košulja Mister Darcy od organskog pamuka u plavoj boji

Kao kultura, pamuk je postao žrtva sopstvene popularnosti i uspeha. Njegova lagana, prozračna, nosiva svojstva čine pamuk izuzetno raznovrsnim, ali njegova popularnost znači da se za njegovu proizvodnju koristi ogromna količina vode i prostora. 


Proizvodnja pamuka troši 16% svjetskih insekticida i zahtijeva 2 milijarde dolara u pesticidima svake godine, a pojedinačna pamučna majica može uzeti 2700 litara vode za proizvodnju. 


Iako ovo može zvučati grozno, visokokvalitetna pamučna roba će trajati mnogo godina i može pomoći da se izbjegnu zamke brze mode. Na kraju krajeva, postoji ogromna razlika između nošenja majice nekoliko puta prije nego što je odbacite i odabira bezvremenskog komada koji će se nositi iznova i iznova – čime se smanjuje ekološki trošak proizvodnje pamuka.


Iako su troškovi stvaranja pamuka visoki resursi, kao prirodno vlakno, pamuk je potpuno biorazgradiv, što ga čini ekološki prihvatljivijim od sintetičkih tkanina kada dođe do kraja svog životnog ciklusa. 11 miliona komada odeće se šalje na deponiju svake nedelje, tako da plastika u sintetičkim predmetima predstavlja pravi problem. 


Postoje upravljačka tijela koja pokušavaju da proizvodnju pamuka učine etičnijom, kako za planetu tako i za poljoprivrednike koji uzgajaju usjeve. U kompaniji The Shirt Company, sav naš pamuk - bez obzira da li je certificiran organski ili ne - proizvodi se u okviru Inicijative za bolji pamuk. Ova inicijativa ima za cilj izbaciti najštetnije metode koje smanjuju troškove koje se koriste za proizvodnju neetičkog, jeftinog pamuka sa sljedećim standardima. Svi BCI farmeri: 


  • Smanjite štetan uticaj praksi zaštite useva
  • Promovirajte upravljanje vodom
  • Briga o zdravlju tla
  • Povećati biodiverzitet i odgovorno koristiti zemljište
  • Čuvajte i čuvajte kvalitet vlakana
  • Promovišite pristojne uslove rada 
  • Upravljajte efektivnim sistemom upravljanja

 


Prednosti organskog pamuka za životnu sredinu 

Kredit za sliku: Flickr/Xavier

Imajući sve gore navedene informacije na umu, zašto bi odabir organskog pamuka mogao biti održivija opcija?


Glavna karakteristika organskog pamuka je da se uzgaja bez štetnih hemikalija. Ovo ostavlja tlo, zrak i vodu bez štetne kontaminacije. Studija Soil Association navodi da organski pamuk proizvodi oko 46% manje CO2e u odnosu na konvencionalni pamuk.


Organski pamuk također koristi zapanjujućih 91% manje plave vode (vode uzete iz izvora slatke vode kao što su rijeke i jezera) sa samo 180 kubnih metara utrošeno za stvaranje svake tone organskog pamuka, u poređenju sa 2.120 kubnih metara u nekim konvencionalnijim operacijama s pamukom. To je zato što se uzgajivači organskog pamuka obično više oslanjaju na kišu nego na metode navodnjavanja, koje odvode vodu iz prirodnih staništa. 


Pored ovoga, ima 70% manje zakiseljavanja (a nakupljanje vodikovih kationa, što smanjuje pH tla) i 26% smanjena eutrofikacija (obogaćivanje vode nutritivnim solima što uzrokuje strukturne promjene u ekosistemu) u proizvodnji organskog pamuka. 


 


Prednosti organskog pamuka za farmere

Organski pamuk ima i ljudske koristi u smislu etike. 


Poduzeto je izvješće Udruženja za zemljište za 2014. godinu niz studija slučaja koje su pokazale kako organska proizvodnja pamuka može poboljšati sigurnost hrane za poljoprivrednike koji ga proizvode zbog povećane dostupnosti prehrambenih usjeva na organskim farmama. 99% proizvođača organskog pamuka živi u zemljama u razvoju gdje glad i dalje predstavlja svakodnevnu brigu, a čini se da poboljšanje metoda koje se koriste za proizvodnju pamuka može biti način da se poveća pristup hrani za farmere i širu zajednicu u okolini. njima. 


Alat za procjenu održivosti organskog pamuka (OC-SAT) je otkrio da proizvodnja organskog pamuka može povećati finansijsku stabilnost i potaknuti raznolikost među poljoprivrednicima — uz veću podršku ženama i manjinama i veću usklađenost sa poštenom radnom praksom. 


Organski uzgoj pamuka također ograničava izlaganje poljoprivrednicima potencijalno štetnim hemikalijama. 


 


Prednosti organskog pamuka za vas

Naša Madelena košulja od organskog pamuka

Uz održavanje zdravog ekosistema i pomoć u podršci etičkoj poljoprivredi, organski pamuk ima i neke prednosti na više ličnom, mikro nivou.


Prirodna vlakna općenito su bolja za vaše tijelo jer svakim pranjem postaju mekša i prozračna su i bez mikroplastike, a organski pamuk ima dodatnu prednost što se uzgaja bez pesticida koji mogu biti iritantni za vrlo osjetljivu kožu. 


Poklonici organskog pamuka kunu se da tkanina miriše bolje od 'običnog' pamuka i, prema Fibre2Fashion, organski pamuk nudi bolju dugoročnu vrijednost individualnom kupcu zbog svoje izdržljivosti.


 


Treba li organski pamuk biti budućnost poljoprivrede?


Kredit za sliku: Flickr/Adam Cohn

Dokazi pokazuju da prelazak na organsku poljoprivredu (koji trenutno čini samo 1 posto proizvodnje pamuka) dramatično će smanjiti emisije gasova staklene bašte i poboljšati životne, društvene i ljudske uslove. 


Trenutno postoje oko 148.000 proizvođača organskog pamuka, ali dodatna potražnja potrošača i podrška modne i tekstilne industrije podržat će ove pionire i pomoći da njihov broj raste. 


Udruženje Soil zaključuje da, kao potrošač, zaista može utjecati na odabir organskog pamuka, posteljine i drugih artikala izazivajući efekat talasanja do veće pozitivne promene. 


PRETRAŽITE BLOG

Popularne objave

Učinite britansku zimu podnošljivijom prihvaćanjem sezonskog života
Učinite britansku zimu podnošljivijom prihvaćanjem sezonskog života
Točak godišnjih doba koji se stalno okreće duboko nas povezuje s prirodom i utka naše proživljeno iskustvo u beskonačnu tapiseriju vremena, ali i zima je sranje. ...
Move Over Resolutions, 2022 je sve o postavljanju namjera i evo zašto!
Move Over Resolutions, 2022 je sve o postavljanju namjera i evo zašto!
Ima nečeg čvrstog u vezi sa rezolucijom reči na šta nikada nisam zaista prihvatio (čitaj; kompulzivno se pobunio), ali postoji drugi način da se postavi...
Niko ne voli modnog hvalisa, pogotovo Britanci
Niko ne voli modnog hvalisa, pogotovo Britanci
Svjetlucava fatamorgana kontrasta i kontradikcija koje čine britanski stil klizava je riba za shvatiti, ali sumnja i ismijavanje svega što je pretjerano hvalisavo...
Šta je transsezonska moda i zašto je važna?
Šta je transsezonska moda i zašto je važna?
Kada se kroz crvenkasto lišće jeseni zasjaju posljednji ljetni sunci, ušli smo u međusferu transsezonske mode. Uprkos kakvoj modi...