Move Over Resolutions, 2022 je sve o postavljanju namjera i evo zašto!

by Karly Rayner

Ima nečeg čvrstog u riječi rezolucija koju nikada nisam prihvatio (čitaj; kompulzivno se pobunio), ali postoji još jedan način da krenemo u 2022. s više pozitivnih stavova i manje kažnjavanja. 

Dok je odluka čvrsta odluka da se nešto učini ili ne, diktira uglavnom stvar o kojoj je riječ (tako da se nevoljko vučete u teretanu), a ne o vašim vlastitim stavovima prema stvari (poznati kao teško učinjena Eeyoreova aura). 

Problem s rezolucijama je u tome što vas one zaista postavljaju na neuspjeh jer iako postoji cilj na umu, ne postoji mapa puta o tome kako doći do toga ili — što je možda još važnije — kako zapravo uživati ​​u procesu za razliku od godinu dana mizerno povlačenje stopala. 

Ovdje namjere ulaze u igru. Ove izjave se fokusiraju na ono što bismo željeli hraniti ili pozdraviti u našim životima s više naglaska na sadašnjem trenutku. 

Umjesto da prođe ili ne, poput rezolucija kao što su "Ići ću u teretanu 5 dana u nedelji 2022." ili "Ješću manje čokoladnih keksa u ludilu hranjenja nakon večere", namjera uklanja pritisak ohrabrujućim da vijugaš u određenom pravcu. 

Na primjer, gore spomenuta nedoumica oko keksa može se preformulirati kao namjera razmišljanjem o tome što zapravo želimo promijeniti kada uklonimo kekse. U mom slučaju, želim da budem zdraviji i da ne gutam bezumno šećer kada se uveče osećam umorno, pa bih to mogao da preformulišem u „Nameravam da više vodim računa o tome šta mom telu zaista treba“. Kada bih želio da eliminiram kekse jer se njihov premaz od smeđe čokolade užasno sudara sa narandžastim zidovima moje dnevne sobe, mogao bih to preformulirati u nešto poput „Namjeravam da budem više usklađen sa svojim estetskim idealima“.

Ispod je mali vodič „kako da“ kako postaviti namjere koje možete ponavljati svaki dan kako biste pokušali da vas zadrže u pravom smjeru uz male pozitivne izbore koji su ono što, u konačnici, dovodi do trajnih, ugodnih životnih promjena. 

 

1. Napravite listu onoga što vam donosi radost

Vrijeme je da izađete iz ciklusa samopoboljšanja i razmislite o tome šta vam zapravo donosi radost ili svrhu jer bi ovim malim stvarima možda trebalo dati više prostora u užurbanom svakodnevnom životu.

Ako želite više vježbati, razmislite o vrsti aktivnosti u kojoj zapravo uživate i iskoristite ovo kao zgodnu malu početnu tačku za pauka. Na primjer, ako volite surfanje, ali živite 300 milja od mora, možda je vrijeme da kupite longboard i živite svoj najbolji život. 

Ako ste divlji za svog kućnog ljubimca, mačku, psa, hrčka ili zlatnu ribicu, mogli biste samo postaviti namjeru da posvetite više vremena zabavnim stvarima sa svojim prijateljem životinjama i vidite šta će se razviti. Ako ste osoba koja voli pse, to bi moglo biti ulazak u planinarenje, podučavanje životinja za emocionalnu podršku kako biste drugima pružili krznenu udobnost, obuka poslušnosti, divlje plivanje — dovraga — čak i pravljenje vlastite marke gurmanske hrane za pse i postati poslovna osoba. Kretanje u smjeru u kojem uživate i koji ste strastveni može dovesti do neočekivanih mjesta koja potencijalno ne biste pronašli s jednostavnim rješenjem. 

 

2. Pretvorite ga u mantru

Ako je jedna od stvari na vašoj listi koja vam je donijela radost bila vožnja, ali je vaš auto pohabana stara olupina i znate da ga trebate zamijeniti da biste nastavili uživati ​​u svojim izletima na selo, može biti teško znati kako se izraditi pozitivna mantra! 

Za gornji scenario, možda bi vam nešto poput „namjeravao sam da budem pažljiviji prema svojim finansijama“ moglo pomoći da preispitate na šta trošite novac i stavite ga negdje što vam je zaista važno – poput novog vozila i slobode koje bi ono donijelo .  

Ako očajnički trebate da smanjite svoju garderobu i počnete ispočetka, mogli biste se odlučiti za nešto poput „Namjeravam da napravim prostor u svom domu za stvari koje su usklađene sa onim što sam danas“.

 

3. Pozovite pozitivnost 

Umesto da razmišljaš o tome šta ti nemoj želite da uradite, pokušajte da preokrenete svoje izjave tako da se fokusiraju na pozitivan ishod umesto na negativan. Na primjer, ako želite da prestanete da brinete cijelo vrijeme, možete odabrati nešto poput „Želim da imam slobodnije povjerenje“ ili „Usredotočiću se na sada“.4. Neka to postane svakodnevna praksa  

Diana Raab, psiholog i pisac, objašnjava da je važno da “posvetite se svojoj namjeri”, čineći to “dijelom vašeg svakodnevnog razmišljanja”. 

Iako mogu izgledati slabašnije i nespecifičnije od rješenja, prava snaga namjere proizlazi iz pamćenja i razmišljanja o njoj u različitim trenucima vašeg dana. Kako je nemoguće propasti namjere i nisu opterećene impliciranim prosuđivanjem, to je moguće učiniti bez narušavanja samopoštovanja i osjećaja poraženosti. 

Da ste tako nemilosrdno razmišljali o rješenju, to bi zapravo moglo biti štetno jer biste stalno ocjenjivali svoje iskustvo i koliko dobro/loše radite.

Snaga namjera dolazi s blagim neosuđivanjem, svakodnevnom praksom i evaluacijom koja je u velikoj mjeri o tome kako postizanje ciljeva funkcionira u stvarnosti. Ovaj zadovoljavajući proces ogledala zaista može pomoći da se stvari zadrže u 2022.


PRETRAŽITE BLOG

Popularne objave

Učinite britansku zimu podnošljivijom prihvaćanjem sezonskog života
Učinite britansku zimu podnošljivijom prihvaćanjem sezonskog života
Točak godišnjih doba koji se stalno okreće duboko nas povezuje s prirodom i utka naše proživljeno iskustvo u beskonačnu tapiseriju vremena, ali i zima je sranje. ...
Move Over Resolutions, 2022 je sve o postavljanju namjera i evo zašto!
Move Over Resolutions, 2022 je sve o postavljanju namjera i evo zašto!
Ima nečeg čvrstog u vezi sa rezolucijom reči na šta nikada nisam zaista prihvatio (čitaj; kompulzivno se pobunio), ali postoji drugi način da se postavi...
Niko ne voli modnog hvalisa, pogotovo Britanci
Niko ne voli modnog hvalisa, pogotovo Britanci
Svjetlucava fatamorgana kontrasta i kontradikcija koje čine britanski stil klizava je riba za shvatiti, ali sumnja i ismijavanje svega što je pretjerano hvalisavo...
Šta je transsezonska moda i zašto je važna?
Šta je transsezonska moda i zašto je važna?
Kada se kroz crvenkasto lišće jeseni zasjaju posljednji ljetni sunci, ušli smo u međusferu transsezonske mode. Uprkos kakvoj modi...