Pruge su ključ da budete uočeni ove sezone i evo zašto!


Skromna pruga nikada neće izaći iz mode i lako je shvatiti zašto. Prepune pozitivnih asocijacija - od ležaljke na plaži do božićnog štapića - pruge vas mogu uočiti na najbolji mogući način. 


Kako se godišnja doba mijenjaju i grickanje se vraća u zrak, svi bismo mogli napraviti nešto modnog va-va-voom. Uđite u bezvremensku, svestranu prugu. 


Jedan od rijetkih uzoraka koji izgleda apsolutno fantastično na bilo kome, bilo kojeg spola od 9 mjeseci do 90 godina, pruga gotovo sigurno već ima uporište u vašem ormaru kako bi se potencijalno proširila ove sezone. 

 

Kredit za sliku: The Shirt Company

Iako su dovoljno hrabre da vas zamijete, pruge su manje izbirljive od cvjetnih s oštrim oštricama koje se savršeno uklapaju u mračne jesenje dane. 


Kulturni gradivni blokovi pruge su raznoliki i razbacani kroz vrijeme. Porijeklo uzorka kao označitelja nepoželjnog je potkopano i vraćeno, ali za sobom ostavlja određeni naboj koji pruzi daje frizuru opasnosti. 


U srednjem vijeku, nošenje pruga je bio čin koji vas je označavao kao izopćenika na rubu društva. Uniforma seksualnih radnica, šaljivdžija, klovnova i osuđenika, ova privlačna tkanina izdvojila je one koji su odbijali da igraju po pravilima društva. 


Iako su ove negativne asocijacije izblijedjele, podebljani uzorak još uvijek označava individualnost i suprotnost. 


 


 

Zvijezde i pruge američke revolucije iz 1783. pomogle su da se pruge udalje od njihove kockaste prošlosti i da ih uzdignu uz asocijacije na svrsishodnu pobunu - asocijacija koja ima korijene u Francuskoj revoluciji gdje su trobojne kokarde koje označavaju revolucionare sadržavale crvene, bijele i plave pruge. 


Nije ni čudo što pruge još uvijek imaju moć da vam omoguće da se istaknete kao pojedinac na najbolji mogući način, bilo da se radi o sali za sastanke ili na plaži. 


Dvije najveće asocijacije s prugama već su razmotrene u ovom članku: Francuska i more. 

 

Kredit za sliku: Heddels

Naravno, ne možete govoriti o prugama, a da ne spomenete Coco Chanel i bretonsku prugu. Odmor na sjevernoj obali Francuske okićen prugastim mornarima inspirirao je Coco Chanel da kreira svoju kolekciju s nautičkom tematikom iz 1917. godine. Tradicionalnu 21 traku opuštene, tamnoplave i bijele bretonske košulje prilagodile su i usvojile superzvijezde kao što su Marilyn Monroe i Audrey Hepburn, učvrstivši ih kao ikone. 


Kredit za sliku: Arthipo

 

Spuštajući se do običnog čovjeka, pruge se povezuju s prozračnom, bezbrižnom prirodom primorskog grada kroz kamene štapove, skelete i ležaljke. Određena vrsta joi de vivre živi unutar dizajna.

Ovi elementi koji se provlače kroz prugastu tkaninu čine ih savršenim uzorkom za nošenje na radnom mjestu. Označavajući individualnost i opušteno samopouzdanje u vašoj sposobnosti da se izdvojite iz gomile, pruge će vas primijetiti iz svih pravih razloga.

Kredit za sliku: The Shirt Company