Najveličanstveniji zeleni tepih je dobio nagradu za održivu modu na Milanskoj nedelji mode

by Karly Rayner

Buran odnos mode sa životnom sredinom bio je u centru pažnje poslednjih godina. Činjenica da 10% globalnih emisija stakleničkih plinova je rezultat toga što je industrija oštra, ali zelenije, svesnije inicijative dobijaju zasluge na nedelji mode u Milanu. 


S reputacijom najglamuroznije sedmice mode od velike četvorke, činjenica da se milanska sedmica mode sada zatvara odom održivosti činila bi se smiješnom prije deset godina. Razmetljivi, pretjerani svijet snova sedmica mode je čisti bijeg, tako da je revolucionaran osjećaj vidjeti stvarni svijet kako probija veo. 


The Camera Nazionale della Moda Italiana (CNMI) Nagrade za održivu modu zauzeo centralno mesto u legendarnom Teatro alla Scala u Milanu i, iako je pred industrijom nesumnjivo još dug put, osvežavajuće je videti ekološke i društvene inicijative koje dobijaju tretman zelenog tepiha. 


Ispod je skup nekih od najuzbudljivijih genijalnosti istaknutih u CNMI nagradama za održivu modu.

 

1. NKWO-ova Second Hand Denim Revolucija


Winner of Nagrada Bicester Collection za nove dizajnere


Postoji nekoliko trenutaka u garderobi koji su važniji od pogleda u ogledalo svježim očima i spoznaje da vaše omiljene farmerke više nisu prikladne za javnu potrošnju. 


Uđite u NKWO projekat društvenih inovacija i nazovite njihovu kolekciju “NKWO Transformables.” Ovaj poduhvat je pozvao kupce da pošalju traper koji više ne koriste za prenamjenu u komad po svom izboru iz kolekcije. 


Iako potrebne zračne kilometre ne čine ga baš najzelenijim za stanovnike Velike Britanije, Nkwo Onwuka također koristi planine rabljene odjeće koja sleti u njen rodni grad Lagos i pretvorio je smeće u blago tako što je izmislio a novi afrički tekstil pod nazivom Dakala. Koristeći tradicionalne tehnike na revolucionaran način, tkanina podsjeća na ručno tkano platno koje se proizvodi skidanjem i šivanjem odbacujući teksas. 


Ovo socijalno preduzeće blisko sarađuje sa ženskim zanatlijama na očuvanju lokalnog zanata i planete i izgleda fantastično dok to radi. 

 

2. Indigo Innovation iz Albini grupe i Stony Creek

Winner of The Groundbreaker Award


Greenpeace je upao u nedjelju mode u Milanu 2014. sa uznemirujućim protestima zbog upotrebe otrovnih hemikalija u industriji, ali sada prirodne boje imaju svoj trenutak. 


Grounded Indigo grupe Albini u saradnji sa Stony Creek Colors su stvorili potpuno prirodnu indigo boju sa istim performansama kao i njen štetniji sintetički analog. 

Sama biljka uzgaja se regenerativnim poljoprivrednim praksama u regijama Tennesseeja, Kentuckyja i južne Floride, praksa koja njeguje tlo i potiče biodiverzitet. 

 

3. Timberland ide punim krugom 


Kredit za sliku: Timberland

Winner of Nagrada fondacije Ellen MacArthur za cirkularnu ekonomiju


Timberlands Trekker City Hiker čizme dizajnirane su za rastavljanje i ponovno rođenje ili recikliranje u petlji održivosti. 


Praktičnost i svestranost oduvijek su bili dio Timberlands-a, možda malo vjerojatnog modnog uvjerenja, a cilj kompanije je da do 2030. godine bude potpuno kružna u svim aspektima proizvodnje — i izgleda kao thi oni će to postići.

Kao i da svoje gume pretvaraju u cipele, Timberlandova kružna vizija uključuje izradu obuće od reciklirane kože (prva kompanija koja je to učinila) i eosiguravanje da svi prirodni proizvodi dolaze od farmera koji se bave regenerativnom poljoprivredom.

 

4. Art Over Adversity sa Ara Lumiereom 


Winner of Nagrada za društveni uticaj


Proslavljajući osnažujuću, transformativnu prirodu kreativnosti, Ara Lumiere pomaže žrtvama nasilja u porodici koje su bile žrtve napada kiselinom ili opekotinama da oblikuju novu budućnost. 


Dizajne kreiraju žene u projektu koji je započeo kao oblik umjetničke terapije dok su vraćale svoje identitete. Osim što dobijaju poštene plate, 100% prihoda vraća se za rehabilitaciju preživjelih, uključujući liječenje njihovih povreda i psihoterapeutsku njegu. 

Predvođeno filantropom i psihologom Kulsumom Shadabom Wahabom, indijsko socijalno preduzeće čini modu inkluzivnijim prostorom dovodeći često skrivene žene u razgovor i slaveći njihovu otpornost. 

 

5. Proboj u biodiverzitet Ermenegildo Zegna grupe


Dobitnik nagrade za očuvanje biodiverziteta

 

Grupa Ermenegildo Zegna dobila je nagradu za biodiverzitet za Oasi Zegna, gdje je prva besplatna zasađena 1910. godine, mnogo prije nego što je očuvanje postalo riječ na usnama mnogih ljudi. 


Zegna je vjerovala da su kvalitetni proizvodi povezani s pozitivnim odnosom prema prirodi i zajednici. Osnivač je bio odgovoran za sadnju pola miliona stabala na prethodno goloj površini planine, kao i za stvaranje domova za zaposlene, škole, bolnice i rekreativne sadržaje za uživanje. 


Stvoren je ovaj napredni čin pošumljavanja Oasi Zegna, sada nacionalni park sa besplatnim pristupom koji pokriva preko 100 km. Iako je gotovo isključivo naseljena četinarima, selektivna sječa je sada počela saditi nove vrste drveća u nastojanju da se poveća biodiverzitet. 


Lako je biti ciničan i početi povećavati karbonski otisak događaja poput CNMI nagrada za održivost, ali imidž, performanse i status su centralni za sve stvari a la mode. Podizanje svjesne mode i ugrađivanje vrijednosti u to odakle je odjeća došla i kako je napravljena – kao i kako izgleda – bit će ključno za promjenu industrije na bolje. 

 

Naslovna slika: Ara Lumiere 

PRETRAŽITE BLOG

Popularne objave

Učinite britansku zimu podnošljivijom prihvaćanjem sezonskog života
Učinite britansku zimu podnošljivijom prihvaćanjem sezonskog života
Točak godišnjih doba koji se stalno okreće duboko nas povezuje s prirodom i utka naše proživljeno iskustvo u beskonačnu tapiseriju vremena, ali i zima je sranje. ...
Move Over Resolutions, 2022 je sve o postavljanju namjera i evo zašto!
Move Over Resolutions, 2022 je sve o postavljanju namjera i evo zašto!
Ima nečeg čvrstog u vezi sa rezolucijom reči na šta nikada nisam zaista prihvatio (čitaj; kompulzivno se pobunio), ali postoji drugi način da se postavi...
Niko ne voli modnog hvalisa, pogotovo Britanci
Niko ne voli modnog hvalisa, pogotovo Britanci
Svjetlucava fatamorgana kontrasta i kontradikcija koje čine britanski stil klizava je riba za shvatiti, ali sumnja i ismijavanje svega što je pretjerano hvalisavo...
Šta je transsezonska moda i zašto je važna?
Šta je transsezonska moda i zašto je važna?
Kada se kroz crvenkasto lišće jeseni zasjaju posljednji ljetni sunci, ušli smo u međusferu transsezonske mode. Uprkos kakvoj modi...