Iznenađujući razlog zašto teniseri nose sve belo na Wimbledonu

by Karly Rayner

Strogi, potpuno bijeli Wimbledon dress code je sinonim za imidž najstarijeg svjetskog teniskog prvenstva kao i jagode i kajmak, ali šta je porijeklo iza toga?


Brzi skok kroz maglu vremena otkriva da je blistavo bijeli kodeks oblačenja posljedica prikladnog viktorijanskog stava prema znoju koji drži bisere. Posebno ženski znoj koji se smatrao posebno uvredljivim. 


Tenis na travi se smatrao potpuno drugačijom zvijerom od terenskog tenisa samo za muškarce u kasnim 1800-im, jer je veselje napolju na savršeno njegovanim travnjacima ocijenjeno kao prikladna aktivnost za jednu damu. Kako je tenis na travi bio jedan od rijetkih sportista koji su u to vrijeme mogli igrati zajedno, postao je pravi susret-slatki. Prema Kevin Jones, kustos Fashion Institute of Design & Merchandising Museum u Los Angelesu:

 

“Flert je bio uobičajen. Bila je to jedna od rijetkih zabava koje su spojile oba spola”

 

Kredit za sliku: Flickr/powerhousemuseum

 


Iako je udvaranje na sudovima bilo sasvim prihvatljiva aktivnost za gornju srednju klasu, znojenje na njima je svakako bilo ne


Prema Valerie Warren, autorica Teniska moda: preko 125 godina promjene kostima 'Tennis Whites' su rođeni iz potrebe da se uklone mrlje od znoja. Warren je to objasnio:

 

“Kako je povećana vještina u igri dovela do više kretanja na terenu, to je zauzvrat dovelo do strašnog problema znojenja koji uzrokuje pojavu neugodnih vlažnih mrlja na obojenim tkaninama.”

 

Iako vidljive mrlje od znoja općenito nisu prodajna točka za bilo koga u krugu zabavljanja, prema Warrenu, pravilo o bijelu nametnuto je posebno imajući na umu žene jer je – u to vrijeme – bilo „prilično nezamislivo da se dama vidi znojiti se.” Čak i ako navedena dama juri okolo razbijajući lopte s dovoljno snage da probije kroz veličanstveni prozor kuće. 

 

Kredit za sliku: Wordpress/Harkaroundthegreats

 

Vimbldon do danas primenjuje strogi kodeks oblačenja u potpunosti belog, a 2014. godine zvaničnici su čak odlučili da ga učine još drakonskim zahvaljujući nekim incidentima sa donjim gaćama jarkih boja. 


Dok je politika potpuno bele odeće još uvek na snazi ​​uglavnom zbog tradicije, zanimljivo je da najnoviji kodeks oblačenja Wimbledona takođe pominje znoj – naime u domenu znoja koji čini da donji veš u boji postane vidljiv tokom igre. Službeni propisi o odjeći i opremi glase:

 

“Svako donje rublje koje je ili može biti vidljivo tokom igre (uključujući i zbog znojenja) također mora biti potpuno bijelo, osim jednog ruba u boji koji nije širi od jednog centimetra (10 mm). Osim toga, u svakom trenutku su potrebni zajednički standardi pristojnosti.” 

 

Najkontroverznija ženska teniska odjeća za Wimbledon 

 


Anne White: Lycra Catsuit

 

 

 

Image Credit: Pristupljeno 25.6.21 putem Instagrama/fullcastandcrew

godina: 1985

 

Odijelo Anne White izazvalo je uzbuđenje na Wimbledonu 1985. tehnički ispunjavanje svih zahtjeva kodeksa oblačenja. 


Bijela protivnica, Pam Shriver, bila je toliko uznemirena bijelom odjećom da je požalila se zvaničnicima nakon meča i zatražila da se Whiteu zabrani da ikada više nosi ovu odjeću na Wimbledonu. Turnirski sudija Alan Mills se složio i zamolio Vajta da sledećeg dana obuče prikladniju odeću. White je kasnije citiran kako je rekao:


 "Nisam imao pojma da će biti tako kontroverzno."


 


Gertrude Moran: Frilly Undershorts


Slika kredita: Pristupljeno 25.6.21. putem Instagram/passing_shot1992/

godina: 1949

 

Prije pojavljivanja na Vimbldonu, Amerikanka Gertrude Moran zatražila je dozvolu da nosi šarenu odjeću, što je odbijeno. Ipak, ipak je uspela da napravi pometnju sa naboranim belim gaćama koje su ponekad bile vidljive tokom igre. Escandelo!  


 


Tatjana Golovin: Crvene gaćice 

 

 

 

Kredit za sliku: Pristupljeno 26.6.21 putem Instagrama/hubdeportivo

godina: 2007

 

Crveni šorts Tatjane Golovin koji se slaže sa pravilima vjerovatno je doveo do toga da je cijeli kodeks oblačenja za Wimbledon ažuriran 2014. godine. Prema glasnogovorniku Wimbledona koji je govorio  Reuters:


“Igrač ih je unaprijed očistio od sudije. Na osnovu toga što su donje rublje, ne moraju se pridržavati pravila o pretežno bijeloj boji.” 

 

Kada intervjuišete objavite meč o njenom crvenom donjem vešu — jer zašto intervjuisati sportistkinje o njihovom nastupu kada se možete fokusirati na njen izgled?! — Golovin je rekao:


“Kažu da je crvena boja koja dokazuje da ste jaki i samouvjereni pa sam zadovoljan svojim crvenim gaćicama.”


 

Marija Šaripova: Sportski smoking 

 

 

Slika kredita: Pristupljeno 25.6.21. putem Instagram/teamsharapova

godina: 2008

 

Bijeli smoking Marije Šaripove mnogi su doživjeli kao satiričnu kopanju na turnirima, strogi kodeks oblačenja, ali je ruski igrač bio stisnut o ovim prizvucima i rekao novinarima:

 

“To je izgled smokinga. Ove godine sam bio veoma inspirisan muškom odećom i svaki put na Wimbledonu želim da uradim nešto otmeno i elegantno”


 

Venus Williams: Ružičaste naramenice za grudnjak 


Zasluga slike: Rex karakteristike preko ogledala

godina: 2017

 

U 2017, Venus Williams je navodno zamoljena da napusti teren usred meča kako bi promijenila svoj sportski grudnjak jer su ružičaste naramenice imale hrabrosti da se otkriju tokom igre. 


Vilijams je kasnije odbio da odgovori na pitanja o tome tako što je, sasvim opravdano, ističući da je to što su novinari opsednuti njenim donjem vešom "čudno". 


 

Bethanie Mattek-Sands: Lady Gaga jakna

 

Image Credit: AP preko Business Insider-a

godina: 2011

 

Zvaničnici su navodno bili zabrinuti kada se Mattek-Sands potresla noseći ovu raskošnu kreaciju sa kićankama i klupkom, ali kako nije bila nošena na terenu, bila je bezbedna da igra još jedan dan. 


PRETRAŽITE BLOG

Popularne objave

Učinite britansku zimu podnošljivijom prihvaćanjem sezonskog života
Učinite britansku zimu podnošljivijom prihvaćanjem sezonskog života
Točak godišnjih doba koji se stalno okreće duboko nas povezuje s prirodom i utka naše proživljeno iskustvo u beskonačnu tapiseriju vremena, ali i zima je sranje. ...
Move Over Resolutions, 2022 je sve o postavljanju namjera i evo zašto!
Move Over Resolutions, 2022 je sve o postavljanju namjera i evo zašto!
Ima nečeg čvrstog u vezi sa rezolucijom reči na šta nikada nisam zaista prihvatio (čitaj; kompulzivno se pobunio), ali postoji drugi način da se postavi...
Niko ne voli modnog hvalisa, pogotovo Britanci
Niko ne voli modnog hvalisa, pogotovo Britanci
Svjetlucava fatamorgana kontrasta i kontradikcija koje čine britanski stil klizava je riba za shvatiti, ali sumnja i ismijavanje svega što je pretjerano hvalisavo...
Šta je transsezonska moda i zašto je važna?
Šta je transsezonska moda i zašto je važna?
Kada se kroz crvenkasto lišće jeseni zasjaju posljednji ljetni sunci, ušli smo u međusferu transsezonske mode. Uprkos kakvoj modi...