Zašto je bezvremenski lan tkanina budućnosti… i ovog ljeta

by Karly Rayner
Lan je vekovima bio trendseter i kako se magična toplina prvog letnjeg sunca vraća na naša leđa, lako je osetiti zašto.

Kredit za sliku: The Shirt Company


Bezvremenost je riječ koja nam je draga u etosu kompanije Shirt Company i ako ikada postoji bezvremenska tkanina, to je lan od lana. Dovoljno dragocjen da se koristi kao pogrebni omot za zagrobni život opsjednutih drevnih Egipćana, luksuz platna širio se kroz vrtne zabave iz 19. vijeka pa sve do današnjih dana.

Iako ima konotacije luksuza, postoji i nešto zemljano i domaće u posteljini što suprotstavlja pristupačnost s lakom vrstom glamura.

Kada tkanina ima istoriju koja se proteže bukvalno milenijumima unazad, sa sigurnošću se može reći da će to biti trajna pojava na modnoj sceni – ali nije samo višegodišnji status platna ono što je čini investicijom.

Kredit za sliku: Max Liebermann, Predice lana, 1887


Na manje ćudljivom nivou, lan je duboko praktičan što ga čini užitkom za nošenje. Osim što će izdržati test vremena kroz istoriju, svaki komad platna će graciozno odležati u vašem ormaru. Što se više pere, lan postaje mekši i ljepši, što znači da u centru pažnje dijeli Dolly Parton i cheddar sir kao nešto što se istinski poboljšava s godinama.


Kredit za sliku: Canningvale


Lan od kojeg se uzgaja lan također ima moć da unaprijedi našu planetu. Sigurno je samo to dovoljno da postane zaslužan kandidat za tkaninu budućnosti? Sav lan koji se uzgaja za proizvodnju platna u Evropi svake godine uklanja oko 250.000 tona CO2 iz atmosfere. Ako apstraktni broj nije dovoljno impresivan, to je dovoljno CO2 da se automobilom obiđe oko Zemlje 22.600 puta.Ima nečeg ugodnog pastoralnog u riječima „lanena polja“, a same cvjetne livade odgovaraju ovoj slici. Usjev lana pomaže u održavanju bioraznolikosti i održavanju populacije insekata uspješnim, što stvara polja puna života - posebno ako su organska, što mnoga polja lana jesu - ova robusna kultura dobro raste bez pesticida.


Kredit za sliku: flickr.com/Gileswatson

Cvjetovi polja lana vrijedni instagrama kanališu ljetnu idilu koja je ugodno utkana u tkaninu koju stvara. Šuplja vlakna lanene tkanine propuštaju zrak, čineći ga svježim i hladnim za nošenje, dok prirodna hrskavost osigurava da se skida s tijela bez nepristojnog znojnog prianjanja da ubije sunčeve vibracije.

Lan je okupan suncem kao tkanina za toplo vreme u kolektivnoj mašti, ali kada je u pitanju održivost, njen odnos sa kišom je jednako važan. Prirodne padavine su obično dovoljne da biljke lana procvjetaju, što znači da je malo potrebe za navodnjavanjem. Kao tkanina za sva godišnja doba, lan je odličan i po hladnom vremenu jer ista šuplja vlakna koja nas hlade zadržavaju i tople džepove topline kada se živa spusti.


Kredit za sliku: The Shirt Company

Kvalitetan komad platna će s lakoćom trajati dvadeset sezona, ali kada se njegov životni ciklus završi, čisto prirodno platno može početi da se razgrađuje za dvije sedmice. Okov za tkaninu iz biljke čiji uzgoj ne proizvodi otpad. Svi dijelovi biljke lana koriste se u svemu, od lakiranja do proizvodnje papira i — kako korijen biljke ostaje u tlu kada se biljka iščupa — ostaci gnoje tlo i poboljšavaju njegovu produktivnost u godinama koje dolaze.

U ugodnom odjeku, posteljina u vašoj garderobi će također poboljšati i podići vaš izgled u godinama koje dolaze. Sa svojim osjećajem prestiža koji može nedostajati drugim tkaninama koje se češće koriste, lan zaista ima odlike tkanine budućnosti, ali i ljeta u kojem se samo zezamo


PRETRAŽITE BLOG

Popularne objave

Učinite britansku zimu podnošljivijom prihvaćanjem sezonskog života
Učinite britansku zimu podnošljivijom prihvaćanjem sezonskog života
Točak godišnjih doba koji se stalno okreće duboko nas povezuje s prirodom i utka naše proživljeno iskustvo u beskonačnu tapiseriju vremena, ali i zima je sranje. ...
Move Over Resolutions, 2022 je sve o postavljanju namjera i evo zašto!
Move Over Resolutions, 2022 je sve o postavljanju namjera i evo zašto!
Ima nečeg čvrstog u vezi sa rezolucijom reči na šta nikada nisam zaista prihvatio (čitaj; kompulzivno se pobunio), ali postoji drugi način da se postavi...
Niko ne voli modnog hvalisa, pogotovo Britanci
Niko ne voli modnog hvalisa, pogotovo Britanci
Svjetlucava fatamorgana kontrasta i kontradikcija koje čine britanski stil klizava je riba za shvatiti, ali sumnja i ismijavanje svega što je pretjerano hvalisavo...
Šta je transsezonska moda i zašto je važna?
Šta je transsezonska moda i zašto je važna?
Kada se kroz crvenkasto lišće jeseni zasjaju posljednji ljetni sunci, ušli smo u međusferu transsezonske mode. Uprkos kakvoj modi...