9 zadivljujućih ručno odabranih destinacija za staycation u Velikoj Britaniji za ljeto 2022

by Karly Rayner

Vrijeme je ljetnih praznika i usred haosa otkazanih letova i aerodromske anarhije, mnogi od nas su odlučili da je boravak mirnija opcija od vibriranja kroz Heathrow pod utjecajem čistog stresa. 


Mnogi od nas su naišli na novo poštovanje prema divljim mjestima kada je najstimulativnija moguća dnevna rekreacija bila duga šetnja - a Velika Britanija je prepuna izuzetnih mjesta za istraživanje. 


Bilo da tražite uzbuđenje penjanja na planinu ili osvježavajuću utjehu na moru, u nastavku je sažetak nekih od najljepših mjesta ljepote koje Velika Britanija može ponuditi. Bio sam na svim osim na jednom od njih, tako da mogu lično da garantujem za njihov sjaj i drago mi je da ih podelim sa vama.


Iako je krajolik koji izaziva strahopoštovanje dat, samo ćemo morati da prekrstimo palčeve za sunce. 


Ostrvo Skaj, Škotska


 


Neokaljani prirodni raj okićen azurnim vilinskim bazenima, krševitom obalom i vodopadima koji se spuštaju u more. To je zaista magično mjesto i jesam očajan ići ove godine.


Gdje odsjesti: Postoje eko kabine razasute po Ostrvu u savršenoj samoći tako da se zaista možete pobjeći od svega i napuniti baterije u sjaju divne prirode. Također je legalno kampirati na Skyeu ako zaista želite da se ugradite u pejzaž.

 

Mount Snowdon, Sjeverni Vels

 


Mount Snowden je uspon koji pruža zadivljujuće poglede od početka do vrha i savršeno je ostvariv za svakoga sa umjerenom kondicijom i željom da hoda 7 sati. Preporučujemo da autobusom Sherpa dođete do Pen-y-Pass parking i penjanje na rudarsku stazu. Ne zaboravite sendviče jer je kafić na vrhu trenutno zatvoren!


Ako ne volite naporne vježbe, također možete idite planinskom željeznicom ¾ na putu prema gore. Vozovi su PREDIVNI. 

 

Gdje odsjesti: Preporučujemo boravak u Llanberisu u podnožju Snowdena. Pansion Dolofan je fantastičan i samo nekoliko 100 metara od planinske pruge.


Nacionalni park Dartmoor, Devon


Budući da sam Devonac, pomalo sam pristrasan kada kažem da je to najljepši okrug u UK, ali… jeste. Nacionalni park Dartmoor je prostran, dramatičan koji oduzima dah i ima bonus ponije. 


Preporučujemo da posjetite neke od Tors (Haytor je najpopularniji i najpristupačniji), Spitchwick za malo divljeg kupanja i Wistmans Woods. Oh, i pabovi su za umrijeti. Preporučujemo The Warren House Inn čija vatra gori od 1845. godine. 

 

Gdje odsjesti: Lustleigh je jedno od najljepših sela u Dartmooru Eastwrey Barton Country House je gruzijski dragulj. 


The Peak District, Yorkshire

 


Moj novi (i) usvojeni dom je kronično potcijenjen Sheffield koji je na korak od Peak Districta. Ima toliko veličanstvenih planinarenja da je zaista teško izabrati preporuku, ali ako napravite jednu šetnju, učinite to Stanage Edge. Oduvaće ti čarape. 


Što se tiče čudnih gradova i sela — idite na izlet u Bakewell, Eyam, selo kuge (da, zaista, to je fascinantna priča) i Hathersage. 


Gdje odsjesti: Preporučujemo boravak u Hathersageu za lak pristup nevjerovatnim stazama za šetnju u ravnoteži s pristojnim brojem pabova i restorana. Tu je i odlična prodavnica ribe i pomfrita!


Durdle Door, Dorset 

 


Durdle Door na jurskoj obali je vrsta krševite atmosferske obale koju Velika Britanija radi najbolje! Sa jedinstvenim kamenim formacijama i prekrasnom šetnjom uz litice kako biste vidjeli gotovo savršeno kružnu uvalu odozgo, Durdle Door je pravo blago. 


Šljunčana plaža i zaštićena uvala čine ga savršenim za kupanje u kristalno čistoj vodi bez pješčanih stopala. Bonus! 


Gdje odsjesti: Ostanite u obližnjem Weymouthu za iskustvo primorskog grada. Hotel Royal Weymouth na listi II ima svu slavu viktorijanske obalne palate i možete povesti svog psa. 


The Long Mynd, Suffolk

 


Valovita brda Suffolk su često zaboravljeno područje Velike Britanije, a Long Mynd je misteriozni dragulj u njegovoj kruni. Ova močvarna visoravan područje je izuzetne prirodne ljepote i raj za divlje kupanje. 


Long Mynd je gotovo onostrani sa svojim ponijima i zaobljenim kupolastim brdima koja izgledaju kao nešto sa druge planete


Gdje odsjesti: Church Stretton je u viktorijanskom periodu dobila nadimak malom Švicarskom zahvaljujući gotovo alpskom pejzažu i jednostavnom prekrasnom. Victoria house je neobičan, šarmantan i ima divan restoran. 


Porthcurno, Cornwall

 

 


Cornwall čuva užasavajuća sjećanja iz djetinjstva na beskrajna putovanja automobilom po zakrčenim cestama da bi se dosadili u usranim karavanima, ali uprkos ovoj traumi koja traje, Porthcurno dobija spomen!


Po sunčanom danu, Porthcurno bi se mogao izvući kao Mediteran sa svojom svjetlucavom tirkiznom vodom i pješčanim plažama. Smiješno slikovito pozorište na otvorenom Minak je tako sanjarska fantazija, morate se uštipnuti da biste vjerovali da je stvarno. 


Gdje odsjesti: Ne u usranom karavanu! 7,5 milja daleko u isto tako lijepom Penzanceu The Artists Residence, šareno utočište zdravog opuštanja. Svideće ti se.


Sedam sestara White Cliffs, Sussex 

 

 


Bio sam potpuno potresen kada sam otkrio negdje tako zapanjujuće, tako blizu Londona (gdje sam proveo izolaciju) i jednostavno sam to morao podijeliti! Monumentalne čisto bijele litice Sedam sestara i okolne plaže su daleko od svog kolege iz Totenhema i — kada sam otišao — relativno su tihi. 


Gdje odsjesti: East Dean je simpatično selo South Downs-a s mnoštvom pristojnih hotela i restorana. Sačuvaj sebi rolat kući i ostani unutra Ton Star and Garter, prava seoska gostionica. 


East Cowes, Isle of Wight 

 

 


Dom voljenog Osbournea kraljice Viktorije, East Cowes je pravo mjesto ljepote na Ostrvu Wight i tamo možete uzeti trajekt tako da se osjećate kao da ste stvarno ide na odmor.


Ovaj lijepi gradić na moru je odlično mjesto za opušteno istraživanje, a ostrvo Wight je toliko kompaktno da možete prošetati cijelom obalom za 4 ili 5 dana. Izuzetno zadovoljavajuća potraga. 


Gdje odsjesti: Albert's Dairy cottage je netaknuta, daleko od gradske vreve, ali dovoljno blizu da uđete u akciju. Šta još želiš?

 

Slika zaglavlja: Flickr.com/neilsingapore

PRETRAŽITE BLOG

Popularne objave

Učinite britansku zimu podnošljivijom prihvaćanjem sezonskog života
Učinite britansku zimu podnošljivijom prihvaćanjem sezonskog života
Točak godišnjih doba koji se stalno okreće duboko nas povezuje s prirodom i utka naše proživljeno iskustvo u beskonačnu tapiseriju vremena, ali i zima je sranje. ...
Move Over Resolutions, 2022 je sve o postavljanju namjera i evo zašto!
Move Over Resolutions, 2022 je sve o postavljanju namjera i evo zašto!
Ima nečeg čvrstog u vezi sa rezolucijom reči na šta nikada nisam zaista prihvatio (čitaj; kompulzivno se pobunio), ali postoji drugi način da se postavi...
Niko ne voli modnog hvalisa, pogotovo Britanci
Niko ne voli modnog hvalisa, pogotovo Britanci
Svjetlucava fatamorgana kontrasta i kontradikcija koje čine britanski stil klizava je riba za shvatiti, ali sumnja i ismijavanje svega što je pretjerano hvalisavo...
Šta je transsezonska moda i zašto je važna?
Šta je transsezonska moda i zašto je važna?
Kada se kroz crvenkasto lišće jeseni zasjaju posljednji ljetni sunci, ušli smo u međusferu transsezonske mode. Uprkos kakvoj modi...