Chelsea Flower Show 2022: Najmoderniji vrtovi i gosti u punom cvatu

by Karly Rayner

Dramatično procvjetajući u tradicionalnom proljetnom terminu po prvi put od 2019., ovogodišnji Chelsea Flower Show slavi održivost, stil i obećanje ljeta sa šarenim aplombom. 

Možda su inspirisani raskošnim obiljem zelenila i slikarskih latica, stilski istaknuti gosti 2022. bili su proslava biljne moći, kako kroz tkaninu tako i kroz dizajn.

Meditacije o modi, tkanini i održivosti također su ušle u izložbene bašte jer se sve više ljudi pita šta ide u odjeću koju nosimo. 

Ispod je pregled naših omiljenih stilova, izložbenih vrtova i održivih koncepata koji ih podupiru kompanije Shirt Company.

 

Sveže kao tratinčica

Volimo ovaj lagani, prozračni izgled tratinčice. Vapi da se prošeta livadom divljeg cveća i bude ukrašen cvetnom krunom, ovaj izgled za toplo vreme istovremeno je nenametljiv i sofisticiran.

 

Lijepo u posteljini

Izgled glumice Vicky Mcclure nudi sofisticirani pogled na hortikulturni šik. Prigušeni šumski tonovi održiva posteljina pokažite nam da moda Chelsea Flower Showa ima više od obilja cvijeća.

 

Frilling Florals

Bogato zeleno blista poput dragulja kroz prepoznatljivu paletu boja ovog ljeta, a ovaj ušuškani boho san nam pokazuje zašto. Svjež, koketan i zabavan s dekolteom za koji treba umrijeti - sviđa nam se!

 

Svetao kao bobica

Ne bi trebalo da funkcioniše, ali ova havajska košulja, hibrid sa printom vrbe iz nacionalnog blaga Mary Berry nadmašuje ružu nazvanu njoj u čast.

 

Butterfly Kisses

Rewilding je ključna tema Chelsea Flower Showa 2022 i ne mogu a da ne sanjam o leptirima dok gledam apstraktnu ekstravaganciju odijela Louise Gardiner. Kada je vaša odjeća vjerovatno blistavija od Joanne Lumley, znate da ste uspjeli.

 

Dragi pupoljci maja

Prekrasna zelena haljina Carol Klein odjekuje živahnim zelenim potencijalom pupoljaka i blista odgovarajućim nivoom entuzijazma. 

 

Ne tretirajte tlo kao prljavštinu

 

Možda je to tlo pod našim nogama i pozornica na kojoj se odvija raskoš cvijeća Chelsea Flower Showa, ali lako je zaboraviti koliko je skromno tlo presudno. 

Vrt Plavog Petra je poziv da prestanete da tretirate tlo kao prljavštinu umjesto da previdite bogate smeđe temelje života.

Dizajnerka Gardena, Juliet Sargeant, rekla je za Gardening etc:

Utabano i zapušteno, tlo je "zaboravljeno klimatsko rješenje" pod našim nogama. Zdrava tla ne samo da hrane većinu života na Zemlji, već djeluju i kao suštinski ponor ugljika za oštećivanje stakleničkih plinova. Imam lično iskustvo iz Tanzanije u istočnoj Africi o razornim efektima degradacije tla i zato sam iskoristio ovu priliku da djeci skrenem pažnju na važnost tla.“

 

Šta je u mojoj odjeći?

Učenje od čega je zapravo napravljena naša odjeća pomaže nam da postanemo svjesniji potrošači, pa naravno, ovdje u The Shirt Company, volimo 'Textile Garden for a Fashion Revolution'.

Sve biljke u vrtu Lottie Delamaine koriste se za izradu tkanina ili boja ili su inspiracija za uobičajene cvjetne modne motive. 

Kao bonus karakteristika, sva odjeća od lana na gornjoj slici je obojena prirodnim bojama. Kopriva daje zelenu boju, narcisi i maslačak žutu, a kora mrene i trešnje čine ružičastu.

Delamaineov vrt ima za cilj da nas inspiriše da vidimo prirodne resurse svuda oko nas, objasnila je za Vogue da:

„Bašta je inspirisana trekkingom na severu Vijetnama, gde sam video žene koje izlaze napolje da prave svoju odeću. Bilo je zaista inspirativno vidjeti kakve lijepe stvari stvaraju od tako jednostavnih sastojaka – imaju samo dvije biljke, konoplju i indigo – i blizinu koju su imali s onim što su nosili.”

 

Cloud Gardening

Život u Londonu vam zaista pomaže da shvatite potencijal malih prostore (ili bižu, kako ih agenti za nekretnine vole zvati) i zapanjujuća kreacija Cloud Gardener-a na balkonu dokazuje da možete rasti daleko izvan područja tužnih lončanica s minimalnim prostorom. 

 

Rewilding

Pustiti prirodu da divlja i da je slobodna jedna je od najzeljenijih tema Chelsea Flower Showa 2022. Rewilding omogućava da se vrtovi manje obrađuju i podržavaju više života - od pčela do dabrova. 

Mirna bašta koja je osvojila zlatnu medalju iznad prikazuje pejzaž u jugozapadnoj Engleskoj, nakon ponovnog uvođenja autohtone, ključne vrste - dabra.

 


PRETRAŽITE BLOG

Popularne objave

Učinite britansku zimu podnošljivijom prihvaćanjem sezonskog života
Učinite britansku zimu podnošljivijom prihvaćanjem sezonskog života
Točak godišnjih doba koji se stalno okreće duboko nas povezuje s prirodom i utka naše proživljeno iskustvo u beskonačnu tapiseriju vremena, ali i zima je sranje. ...
Move Over Resolutions, 2022 je sve o postavljanju namjera i evo zašto!
Move Over Resolutions, 2022 je sve o postavljanju namjera i evo zašto!
Ima nečeg čvrstog u vezi sa rezolucijom reči na šta nikada nisam zaista prihvatio (čitaj; kompulzivno se pobunio), ali postoji drugi način da se postavi...
Niko ne voli modnog hvalisa, pogotovo Britanci
Niko ne voli modnog hvalisa, pogotovo Britanci
Svjetlucava fatamorgana kontrasta i kontradikcija koje čine britanski stil klizava je riba za shvatiti, ali sumnja i ismijavanje svega što je pretjerano hvalisavo...
Šta je transsezonska moda i zašto je važna?
Šta je transsezonska moda i zašto je važna?
Kada se kroz crvenkasto lišće jeseni zasjaju posljednji ljetni sunci, ušli smo u međusferu transsezonske mode. Uprkos kakvoj modi...