Zadržati ili odbaciti? 9 pitanja o proljetnom čišćenju za uklanjanje paučine na odjeći koja je zaključana

by Karly Rayner

Nema sumnje u to, zaključavanje je ostavilo svoj pečat u našim domovima i ormarima. Od stalno prisutnih gomila stvari koje su totemske životinje novih prostora 'dvostruke namjene', do ormara u kojima je izgled koji ja volim da zovem 'sredovječni šetač pasa', nekako postao dominantna sila dok nismo tražili . 


Proljetno čišćenje se često predstavlja kao pomalo brutalan, utilitaran zadatak koji ima konotacije skidanja života sa svih mašnica i sitnica u duhu funkcionalnosti, što ga može učiniti prilično neprivlačnim. 


Osjećam da uz malo više ljubaznosti i emocionalne svijesti možemo zbrisati tu paučinu u garderobi na blaži način što će nam omogućiti da održimo ravnotežu umjesto da se krećemo između ekstrema. 


U nastavku je 9 pitanja koja si možete postaviti kako biste lakše odlučili hoćete li zadržati ili izbaciti odjeću na uravnotežen način kako biste povratili zadovoljstvo u ormaru. 


 


Pitanje 1: Da li je u dobrom stanju?

 


Ovo bi moglo zvučati očigledno, ali svi imamo stvari koje su vidjeli bolje dane koji izmiču ispod radara. Odnosno, sve dok jednog dana, sa zastrašujućom jasnoćom, ne primijetimo koliko je kolosalna mrlja od crnog vina na lijevoj manžeti kada naletimo na bivšeg partnera u radnji na uglu. 


Ispraznite cijelu svoju garderobu u nezgrapni plast sijena u sredini svoje sobe (znam, znam, ali jedna gomila će vam osigurati da sve završite oštro), upalite podcast i zapitajte se iskreno - da li je ovaj predmet dovoljno dobar da nosim bez da se grčim?


Ako se može popraviti, gurnite ga u kutiju i odredite striktan rok da ga stvarno odnesete u radnju i ostavite ga kraj ulaznih vrata za dobru mjeru. Ako ne, vrijeme je da ode. Staro pacovsko donje rublje i nestalne, deformisane majice nikada nisu učinile da se srce uzdigne, a njihova labudova pjesma je zakasnila. 


3,1 milion tona tekstila završi na deponijama u Evropi svake godine, ali ne plašite se. Čak i najružniji komad odjevnog predmeta može se odnijeti u neke North Face trgovine na recikliranje. Ne zaboravite da sačuvate obaveznu otkačenu baštu ili DIY odeću, i neke krpe!


 


Pitanje 2: Da li je to proizvod željenog razmišljanja?

 


Svi smo to uradili. Ta stvar u kojoj kupite odjeću, a zatim polako shvatite da bi dobitne proporcije modela zlatnog omjera mogle imati neznatno uticaj na to kako je divno izgledalo. Ovo je posebna opasnost za kupovinu putem interneta, posebno kada izgubite tu dosadnu torbu u kojoj je stigla, a red do pošte je 40 ljudi. 


Ostale kupovine sa dobrim željama uključuju: onu opremu za koju ste kupili kada ste odlučili da postanete ultra-trkač nakon što ste previše ušli u kauč do 5k, tu balsku haljinu za bal na koji nikada ne biste otišli, čak ni ako ste pozvani i ta haljina je savršena… osim što je 2 broja premala. 


Ove željne kupovine pune su duhova krivnje za kupovinu koji jednostavno moraju biti protjerani. 


 


Pitanje 3: Da li pripada prošlosti?

 


Znate kako su neki vintage predmeti bezvremenski klasici koji zaslužuju da budu sačuvani za buduće generacije, a neki... nisu? Pogađate, oni moraju ići - osim ako možda ne bi napravili nenadmašan kostim za Noć vještica.


 


Pitanje 4: Da li 'iskri radost?'

 


Kao što je čuveni Vilijam Moris rekao, „nemajte ništa u svojoj kući za šta ne znate da je korisno ili verujete da je lepo“. Isto važi i za vašu garderobu.


Proljetno čišćenje ne mora biti utilitaristički režim koji uklanja svu zabavu i neozbiljnost iz vašeg života. Ako gore navedene 2 veličine premale haljine izazivaju slatku nostalgičnu navalu emocija za radosnu sezonu vašeg života, potpuno vam je dozvoljeno da je zadržite. Ili samo kao mali uspomena na garderobu ili kao prenamijenjeni predmet. Haljine s uzorcima čine nevjerovatne navlake za jastuke i krila za zavjese koje biste mogli više cijeniti. 


 


Pitanje 5: Može li ova stavka biti korisnija nekom drugom?

 


Odjeća koju obožavate, a koju više ne nosite također se može prenijeti na članove porodice, kolege i prijatelje za koje jednostavno znate da će im dati novi život. 


Ima nečeg izuzetnog zadovoljstva u tome da vidite jednog od svojih starih favorita kako nečije oči ponovo zasjaju i, ako su vaši pokušaji druženja u odeći uspeli, primalac će vas se sjećati rado kad god ga obuče. 


 


Pitanje 6: Ima li dom i ako nema, da li ste spremni da se potrudite da ga učinite jednim?

 


Možda nema ništa manje harmonično od toga da odjeća praktički sama izbacuje iz vaših fioka kao umotane zmije kad god se usudite da je otvorite. 


Ako vaša odjeća nema odgovarajući dom gdje se može odmoriti; obješeni ili presavijeni u prikladan mir, onda morate biti spremni pronaći ih za uspostavljanje reda. Ovo ne mora zahtijevati puno dodatnog namještaja, pametne višeslojne vješalice mogu uštedjeti ogromnu uštedu prostora, a ja lično motam sve svoje majice i džempere koji se ne gužvaju tako da su i kompaktni i lako vidljivi. Kada ne mogu da uguram još jedan burito za odjeću u ladicu, povremeno povlačim predmete ili ih premještam u sezonsko skladište ispod kreveta. 


 


Pitanje 7: Posjedujem li nešto slično u čemu više uživam? 

 


Steve Jobs je neslavno nosio istu odjeću svaki dan, ali ako taj dosadni utilitarizam zapravo nije vaša atmosfera, vjerovatno se ne biste trebali držati više gotovo identičnih predmeta. 


U ovom scenariju, smatram da je fraza „dvojica društvo, troje gomila“ relevantna koju treba imati na umu. 


 


Pitanje 8: Čuvam li ovaj predmet zbog krivnje? 

 


Budi iskrena, držiš li se za taj zasljepljujući džemper jer je to bio poklon tetke Lilian koja je dobronamjerna, ljubazna i ljupka, ali potencijalno malo kratkovida?


Krivica je često motivator za čuvanje neželjenih stvari, posebno moćna moć osjećaja nezahvalnosti za iskren, ali neprikladan poklon od nekoga do koga vam je stalo. 


Možda bi ovi predmeti bili bolji u dobrotvornoj radnji, kako bi mogli nastaviti dalje i pronaći svoju srodnu dušu, umjesto da vas hvataju iznutra svaki put kada ih ugledate. 


 


Pitanje 9: Kada sam zadnji put zapravo ovo nosio?

 


Ah, stari vjerni! Možda je stari kliše da ako nešto niste obukli više od godinu dana, vjerovatno je vrijeme da se preseli na nove pašnjake, ali ako nije pokvareno, nemojte to popravljati!


 


Naslovna slika: Wikicommons: Wjablow

PRETRAŽITE BLOG

Popularne objave

Učinite britansku zimu podnošljivijom prihvaćanjem sezonskog života
Učinite britansku zimu podnošljivijom prihvaćanjem sezonskog života
Točak godišnjih doba koji se stalno okreće duboko nas povezuje s prirodom i utka naše proživljeno iskustvo u beskonačnu tapiseriju vremena, ali i zima je sranje. ...
Move Over Resolutions, 2022 je sve o postavljanju namjera i evo zašto!
Move Over Resolutions, 2022 je sve o postavljanju namjera i evo zašto!
Ima nečeg čvrstog u vezi sa rezolucijom reči na šta nikada nisam zaista prihvatio (čitaj; kompulzivno se pobunio), ali postoji drugi način da se postavi...
Niko ne voli modnog hvalisa, pogotovo Britanci
Niko ne voli modnog hvalisa, pogotovo Britanci
Svjetlucava fatamorgana kontrasta i kontradikcija koje čine britanski stil klizava je riba za shvatiti, ali sumnja i ismijavanje svega što je pretjerano hvalisavo...
Šta je transsezonska moda i zašto je važna?
Šta je transsezonska moda i zašto je važna?
Kada se kroz crvenkasto lišće jeseni zasjaju posljednji ljetni sunci, ušli smo u međusferu transsezonske mode. Uprkos kakvoj modi...