Pustiti romantiku da zauzme zadnje mjesto može nam pomoći da svi osjetimo ljubav ovog Dana zaljubljenih

by Donna Middleton

Riječi 'Dan zaljubljenih' dovoljne su da izazovu visceralni drhtaj cijelog tijela u mnogima od nas, ali ljubav je uvijek vrijedna proslave u svim njenim oblicima - osim možda šuškanja na pijaci. 


Šale na stranu, fokus na romantičnu ljubav može učiniti Dan zaljubljenih sve, od nepodnošljivo bezobraznog do potpuno bolnog za neke.


Mnoga bolna srž uspomena sigurno su urezana u naša srca 14. februara, posebno dok smo se osjećali nespretno, masno i čudno u srednjoj školi bez ikoga da nas Choo-Choo-Odabere kao istinsku želju njihovog srca. 
Iako romantična ljubav (ili Eros kako su ga poznavali stari Grci) ima svoju posebnu blistavost, odvajanje vremena da primijetite sve divne suptilne nijanse ljubavi svuda oko nas može donijeti bolje ispunjenje. 


Moj pas, Tri$ha (prikažite ime Sugar Baby Love, vama) rođena je na Dan zaljubljenih i slavljenje s njom pomoglo mi je da meditiram o ljubavi koja je svuda oko nas, samo da imamo naše oči podešene da je vidimo . Tri$ha's Valentinovo patka à l'orange

Razmišljanje o različitim drevnim grčkim riječima koje su se spojile u 4 slova 'ljubavi' može pomoći da se istakne mnoštvo načina na koje možemo osjetiti ljubav ovog Dana zaljubljenih, pa me uzmi za ruku (znaš, na prijateljski način) i istražimo tunel lingvističke ljubavi. 


 


Agape Flickr.com/TiffanyLB

 


Toliko je sramota, agape je prilično ružna riječ, jer je lijepa stvar ili možda ne bi umrla od uobičajene upotrebe. 


Sa značenjima koja su usredsređena na sveprisutno, pozadinsko sporo izgaranje ljubavi prema supružniku (za razliku od strganja njihovih pantalona, ​​što bi bilo zaista užasno trajno prisustvo) ili ljubavi koju imamo prema dragim prijateljima, Agape je smiren, mirno i duboko. 


Drugo objašnjenje Agapea je „htjeti dobro drugoga“ na nesebičan, dobrotvoran način. Nasumični čin ljubaznosti prema strancu uz očekivanje ništa zauzvrat je Agape u akciji. 

PhiliaFlickr.com/chandlerthomson 

 


Philia sada živi na kraju često neugodnih riječi koje označavaju ljubav, naklonost ili sklonost, ali nekada davno to je bila ljubav prijateljstva i sestrinstva. 


Philia je stabilna, krepostna i poznata i često se prevodi kao "naklonost". Dok je filija široka, mora biti obostrana, tako da stalna i poznata ljubav prema vaflima ili crvenom somot torti ne spada u ovu kategoriju ljubavi.


Aristotel je rekao da je filija neophodna za sreću kao "niko ne bi izabrao da živi bez prijatelja čak i kada bi imao sva ostala dobra."


Taj sastanak sa galentinskom pizzom sa svojom najboljom na sofi je sjajan primjer filije i proslave čarolije prijateljstva.


 


Storge 


 


Zvuči kao neka vrsta napornog rada, Storge je uobičajena ili prirodna empatija, kakvu roditelji osjećaju prema svojoj djeci. Zanimljivo je da se koristi i za opisivanje prihvatanja ili trpljenja sa situacijom, pa se možda najbolje odnosi na ljubav koju roditelji gaje prema svojim tinejdžerima i obrnuto. 


Iako Storge zvuči pomalo dosadno, postoji nešto moćno u pojmu radikalnog prihvatanja u oblasti ljubavi prema sebi. Ja, na primjer, bukvalno nikada neću biti jutarnja osoba. Svaki dan sam se tukla zbog toga jer nisam uspijevala dočekati sunce s radošću kao rosna jutarnja ševa. Sada sam to prihvatio, više ni ne razmišljam o tome i umjesto toga uživam u baršunastoj tišini noći. 


Kašika Storgea može biti od pomoći svakome od nas koji smo slobodni i traže na Dan zaljubljenih. Prihvatanje vaše nezavisnosti može vam pomoći da se oslonite i uživate u svim drugim vrstama ljubavi koje vam se nude umjesto da zaletite u grad bijesa. 


 


PhilautiaNabacivanje haljine zbog koje se osjećate milion dolara je suština Philautie

Govoreći o samoljublju, Philautia na zabavu donosi energiju za selfie kao ogledalo Johnathan Van Ness “yasssss kween”. Ljubav prema sebi može biti i vikanje, šaputanje i sve između toga, ali većina nas to može učiniti s nekoliko gutljaja viška kao poklon za Valentinovo. 


Bilo da se radi o fizičkom - poput oblačenja naše omiljene haljine bez ikakvog razloga - ili mentalnom - kao što je kultiviranje prakse samosaosjećanja kroz svjesno razmišljanje o ljubaznijim mislima kada se borimo - malo Philautie stvara ljubav prema našim slatkim ja. 


Razmislite o meditaciji ljubazne ljubaznosti, dopuštajući sebi slatko vrijeme za uživanje da uradite onu omiljenu stvar koja se uvijek usmjerava na "kasnije" ili na ugodan paket za lice i maženje. 

PRETRAŽITE BLOG

Popularne objave

Učinite britansku zimu podnošljivijom prihvaćanjem sezonskog života
Učinite britansku zimu podnošljivijom prihvaćanjem sezonskog života
Točak godišnjih doba koji se stalno okreće duboko nas povezuje s prirodom i utka naše proživljeno iskustvo u beskonačnu tapiseriju vremena, ali i zima je sranje. ...
Move Over Resolutions, 2022 je sve o postavljanju namjera i evo zašto!
Move Over Resolutions, 2022 je sve o postavljanju namjera i evo zašto!
Ima nečeg čvrstog u vezi sa rezolucijom reči na šta nikada nisam zaista prihvatio (čitaj; kompulzivno se pobunio), ali postoji drugi način da se postavi...
Niko ne voli modnog hvalisa, pogotovo Britanci
Niko ne voli modnog hvalisa, pogotovo Britanci
Svjetlucava fatamorgana kontrasta i kontradikcija koje čine britanski stil klizava je riba za shvatiti, ali sumnja i ismijavanje svega što je pretjerano hvalisavo...
Šta je transsezonska moda i zašto je važna?
Šta je transsezonska moda i zašto je važna?
Kada se kroz crvenkasto lišće jeseni zasjaju posljednji ljetni sunci, ušli smo u međusferu transsezonske mode. Uprkos kakvoj modi...