Učinite britansku zimu podnošljivijom prihvaćanjem sezonskog života

by Karly Rayner

Točak godišnjih doba koji se stalno okreće duboko nas povezuje s prirodom i utka naše proživljeno iskustvo u beskonačnu tapiseriju vremena, ali i zima je sranje. 

 

Priznajem, mrzim zimu. Treptanje poput krtice u baršunastom mraku od 6 ujutro dok moj alarm vrišti na mene ima malo romantične privlačnosti, a još manje kada povučete zavjese otkriva ledenu pustoš u sivim tonovima koja ne bi izgledala neumjesno u zombi filmu. 

 

Istorijski gledano, oduvijek sam se napeto nadimao i puhao kroz oblačenje svoje čahure od slojeva dok promatram svoje ispucalo lice (da, ne samo usne, lice) u ogledalu sa velikim nezadovoljstvom. Ove godine sam ipak pokušao da uradim stvari malo drugačije i to je tako radi.

 

Šokantno, postoje neke stvari koje su zaista bolje zimi ako niste pakleni da se gnušate cijele sezone sa samom srži svojih frigidnih kostiju, a u nastavku su neke od njih samo za vas. 

 

1. Prihvatite radost propuštanja

 

Znate kako užasno može biti izvući se iz svog udobnog doma da se prošetate gradom na piće u zimskom mraku? Kako bi bilo, samo... nemoj. 

 

Iako ne zagovaram da postanete potpuni pustinjak ili da hibernirate kao kornjača u boksu cijelu zimu, ovo je tradicionalno vrijeme za sklupčanje i odmor. Bilo da živite sami, sa kućnim ljubimcem ili sa partnerom ili porodicom, zima je sjajno vrijeme da prihvatite JOMO (radost propuštanja) i provedete neko kvalitetno vrijeme brinući se za sebe ili za odnose sa svojim najbližima. 

 

Postoji razlog zašto je privlačnost pokrivača na sofi tako moćna u ovo doba godine i, uprkos tome što vam kultura nemilosrdne produktivnosti može šapnuti na uho, nema štete ako joj se prepustite i pustite da se ohladite. 

 

2. Usmjerite duh Hyggea u svoj dom

 

Moj bivši dečko je bio Šveđanin i bila sam potpuno zbunjena kada mi je objasnio da se mnogi Šveđani zapravo raduju zimi, uprkos činjenici da je hladnija i mračnija od naše ponude u Velikoj Britaniji. Razlog? Prihvatanje snage gore pomenutog pokrivača za sofu. 

 

Hygge je danska i norveška riječ koja sadrži duboko uvažavanje udobnosti, udobnosti i zadovoljstva. Za razliku od borbe protiv poriva da se prigušite, duh Hyggea poziva vas da utonete u njega, učinite svoj dom dodatnim plišanim, toplim, obasjanim svijećama i udobnim i uživate u zadovoljstvima usporavanja i mirovanja. 


3. Skuhajte udobnu hranu

 

Januar je toksičan mjesec za sliku tijela. Sklone smo, posebno kao žene, da žalimo za svakim dodatnim zimskim kilogramima kao nekom vrstom moralnog propusta koji se mora riješiti što je prije moguće. Iako je kulturološka uvjetovanost oko ovoga tako duboko ukorijenjena, ne možemo je jednostavno odbaciti, može biti korisno razmišljati o našem odnosu prema hrani i našim tijelima tokom zime na drugačiji način. 

 

Svaka dodatna težina koja se dodaje u zimskim mjesecima vjerovatno je jednostavno zamišljena da postoji i, posebno ako prihvatite sezonsku ishranu, pomalo prolazna, baš kao i godišnja doba.

 

Svaki januar sam provodio srameći se što sam se ugojio tokom Božića i osjećao se gotovo panično zbog hitnosti reklama za teretane ili dijetalnih programa koji nas bombardiraju u sezoni odluka. Sada se pokušavam sjetiti da je jedenje bogate grijaće zimske hrane jedno od najdubljih zadovoljstava u sezoni i da nam malo viška kilograma pomaže da se zagrijemo.

 

Zima je sezona za bogate, kremaste krompire i zagrijane komade hljeba koji kapaju u siru na francuskoj supi od luka, pa pokušajte da ne dozvolite da vam ta radost bude ukradena!

 

4. Popijte malo topline 

 

Jedan od načina na koji pokušavam da uživam u zimi je radosno uživanje u čaju i drugim toplim napitcima. Kad naiđu dani, odlazim u lokalni turski supermarket koji ima gotovo cijeli niz uzbudljivog čaja i gubim svaki privid suzdržanosti. Naravno, potrošiti 30 funti na čaj je prilično popustljivo, ali pretvaranje u zimski ritual dodalo je još jedan sloj pažljivog uživanja u ugodno veče. 

 

Za vikend poslasticu, često ću sebi skuhati topli kolačić ili neki drugi topli napitak. Nikada ne bih ni sanjao da ovo radim u proljeće ili ljeto, tako da mi pomaže da obilježite zimu svojim vlastitim zadovoljavajućim ritualima opuštanja. Sada kada pomislim na zimu, posedovanje ovih naizgled beznačajnih probnih kamena daje mi nešto opipljivo čemu se iskreno radujem. 

 

5. Ugrabite sve Sunce koje možete 

 

Često se osjećamo mračno zimi jer nam nivoi vitamina D opadaju zajedno sa sunčanim satima u danu. Uzimajući svako plavo zimsko nebo kao poziv da pokušate da izađete i prošetate na pauzi za ručak, pomoći ćete da vaša koža vidi neke zrake i da održite blagi nivo aktivnosti. 

 

Neki od mojih prijatelja se zaklinju u lampu za terapiju svjetlosnom terapijom sezonskog afektivnog poremećaja (SAD) na radnom stolu za podizanje raspoloženja, tako da bi ovo mogao biti jedan za razmatranje za svu slatku ljetnu djecu koja propuštaju sunčanje.

 

6. Priuštite sebi zimski luksuz 

 

Općenito sam vrlo ekološki osviještena osoba, ali u zimskim mjesecima dopuštam sebi malo dodatnog klizanja da se prepustim krivim zadovoljstvima. 

 

Na primjer, volim maske u čaršavima, ali one su uvijek umotane i upakovane u problematičnu plastiku koju mrzim da kupujem. Moje rješenje je da ih rezerviram za najdublje, najmračnije, najcrnje zimske mjesece. 

 

Uspostavljanje ravnoteže između brige za našu planetu i nečinjenja naših života toliko stresnim i ograničenim da to šteti našem osjećaju blagostanja je notorno klimav poduhvat. Dozvolite sebi nekoliko luksuza zimi znači da će vaša potrošnja biti četvrtina ako ste uživali tokom cijele godine, a vjerovatno ćete ih i više cijeniti. Niko nije savršen, ali prihvaćanje sezonskog života i svijest o svojoj potrošnji zaista može napraviti razliku. 

 

7. Naučite pravilno postavljati slojeve 

 

Povezujete li zimu sa glomaznim, nezgrapnim odjevnim predmetima zbog kojih se osjećate glamno poput praznične vještice? Tada ćete, poput mene, možda morati naučiti više o umjetnosti slojevitosti. 

 

Konačno (i nevoljko) shvaćam da trošenje novca na dosadne tehničke tkanine može pomoći da zadržite elegantnu siluetu bez drhtanja poput blancmangea na subwooferu. 

 

Osnovni slojevi od merino vune su održiv i moderan način da ostanete topli zimi. Dovoljno su prozračne da se ne znojite kada se krećete u zatvorenom prostoru i dovoljno tople da vam omoguće da nosite košulju i krojenu jaknu ili kaput u svim danima osim u najtežim danima. 

 

Jednom kada naučite da se dobro oblačite, postaje očigledno da zaista možete izgledati dobro zimi, a da ne postanete sfera velikih džempera. Ove godine obožavam nositi osnovni sloj uz košulju sa retro vunenim grijačima bez rukava zabavnih boja i uzoraka. 

 

8. Proširite svoje znanje o prirodi

 

Prihvaćanje sezonskog života usredotočuje se na uvažavanje prirode i, čak i ako živite u centru grada, još uvijek ima mnogo toga za cijeniti.

Učeći više o flori i fauni svakog godišnjeg doba, u boljoj smo poziciji da nađemo radost zimi. Na primjer, uvijek se radujem dolasku ptica selica koje bježe iz još hladnijih podneblja i prve snježne kapi u novoj godini. 

 

Zima je odlično vrijeme za uočavanje ptičjeg svijeta jer ima manje lišća na drveću koje ih prikriva, a još bolje vrijeme da nahranite svoje novootkrivene pernate prijatelje. 

 

Čak je i noćno nebo drugačije zimi, a hladno noćno nebo ima potpuno drugačiji skup sazvežđa za divljenje ljetnim ponudama. 

 

Ako ste noćna sova poput mene, onda i mjesec može biti odličan izvor zimskog strahopoštovanja. Mjesec je viši na nebu tokom zimskih mjeseci, što ga čini mnogo vidljivijim i lakšim za cijenjenje u gradu. 


PRETRAŽITE BLOG

Popularne objave

Učinite britansku zimu podnošljivijom prihvaćanjem sezonskog života
Učinite britansku zimu podnošljivijom prihvaćanjem sezonskog života
Točak godišnjih doba koji se stalno okreće duboko nas povezuje s prirodom i utka naše proživljeno iskustvo u beskonačnu tapiseriju vremena, ali i zima je sranje. ...
Move Over Resolutions, 2022 je sve o postavljanju namjera i evo zašto!
Move Over Resolutions, 2022 je sve o postavljanju namjera i evo zašto!
Ima nečeg čvrstog u vezi sa rezolucijom reči na šta nikada nisam zaista prihvatio (čitaj; kompulzivno se pobunio), ali postoji drugi način da se postavi...
Niko ne voli modnog hvalisa, pogotovo Britanci
Niko ne voli modnog hvalisa, pogotovo Britanci
Svjetlucava fatamorgana kontrasta i kontradikcija koje čine britanski stil klizava je riba za shvatiti, ali sumnja i ismijavanje svega što je pretjerano hvalisavo...
Šta je transsezonska moda i zašto je važna?
Šta je transsezonska moda i zašto je važna?
Kada se kroz crvenkasto lišće jeseni zasjaju posljednji ljetni sunci, ušli smo u međusferu transsezonske mode. Uprkos kakvoj modi...