Kupujte svoj ormar i kreirajte uzbudljive nove izglede bez kupovine stvari

by Karly Rayner

Kako se dani približavaju, a jutarnji mraz nam dišu za vratom, naši ormari mogu zimskom raspoloženju dodati prijeko potrebnu mrlju boja, uzbuđenja i optimizma. 

 

Ove sezonske promjene mogu potaknuti one polete mašte zbog kojih sanjarimo o potpuno novom ormaru kako bismo malo uljepšali stvari, ali kupovina vlastitih kolekcija i gledanje na njih svježim očima može nam pomoći da kreativno stvorimo potpuno nove izglede. 

 

Ispod je mali vodič za revitalizaciju vaših najomiljenijih komada i, možda, otkrivanje ključnih komponenti koje nedostaju, kako bismo nam omogućili da prihvatimo održive, transsezonske promjene bez gužve u kupovini. 

 

1. Prilagodite svoj stav prema tome

Kanal lako prozračni stav u našem Bluza od jasmin šifona

Ako ste nešto poput mene, vaša uobičajena reakcija na duboko zaron u vlastitu kolekciju odjeće može biti tupi uzdah rezignacije. 

 

Lako je skliznuti u stav da se osjećate kao da vam je malo teško, kao da se snalazite uzimajući u obzir ono što već imate, posebno kada se sirene potrošača oglašavaju svuda oko nas u naizgled sve ranijoj utrci pred Božić. Možda bi bilo od pomoći da svoju odiseju preoblikujete u najmračnije kutove vašeg ormara kao pobunu protiv pritiska da se kupuje, kupuje, kupuje.

 

Kada ne mislite da ćete nešto postići, to rijetko činite i može biti teško zamisliti da zaista pronađete uzbudljive nove izglede s predmetima za koje osjećate da ih poznajete iznutra. 

 

Ja sam više osoba sa riječima nego sa brojevima, tako da ćete sljedeću statistiku morati uzeti s malo soli, ali internet me obavještava da sa samo 8 stavki postoji 255 mogućih kombinacija. Ukratko, zaista postoji svijet mogućnosti među čudnim čarapama i upitnim rođendanskim poklonima od prije 4 godine. 

 

2. Zaliha

 

Sada je vrijeme da vidite kako zemlja vašeg ormara leži svježim, pragmatičnim očima. Kao zgodna bonus funkcija, ovaj korak će svaku buduću potresnost učiniti zaobilaznom u poređenju. 

 

Sjećate li se ranije spomenutog upitnog rođendanskog poklona? Vrijeme je da se preseli u vašu najbližu dobrotvornu radnju zajedno s onom malom notom krivice koja dolazi kada ga nikad ne nosite. Izbacivanje svih onih "šta sam mislio?" kupovine koje ništa ne izazivaju blizu radost dok ih gledate prvi put nakon nekoliko mjeseci pomaže vam da vidite šumu za drveće. 

 

Ovo je također vrijeme da se sakupi bolničko odeljenje svih onih pohabanih, pocijepanih, umrljanih ili na neki drugi način pokvarenih favorita i da se obećate da ćete ih njegovati natrag u zdravlje. Često se život stane na put i ove male popravke se odgađaju toliko dugo da se zaista čini kao da dobijete novu odjeću. 

 

Zgodna kontrolna lista za iskorijenjivanje prljavštine u vašoj garderobi prije nego što restyling i ponovno otkrivanje mogu početi je:

 

  • Da li je toliko neprijatno da ga stvarno trgate kada dođete kući?
  • Da li je toliko izbirljiv kada su u pitanju uputstva za pranje da većinu vremena provodi na dnu korpe za veš? 
  • Da li je toliko iritantno peglati da jednostavno... ne?
  • Da li se uklapa kako treba?
  • Jeste li odlučili da boja čini da izgledate kao kuhana šunka, iako je u teoriji dobra?

 

Oprostiti se od odjeće kako biste kreirali više za nošenje može se činiti kontraintuitivnim, ali kada se osjećate pozitivno u vezi sa svim svojim odjećama, to je inspirativno platno s kojim možete početi slikati nove izglede 

 

3. Kategorizirajte svoje stavke

Bogati safir našeg novog Midi haljina Agnes je iznenađujuće svestran 

Ovdje ćete saznati da imate, recimo, dosad neprimijećen pikadilo za kutijaste majice, ali čudan nedostatak pantalona za uparivanje. 

 

Rasporedite svoju odjeću u slobodne kategorije kao što su obične košulje, elegantne košulje, velike majice, uklopljene majice, skraćene majice. Pantalone se mogu lagano spajati po kroju, a suknje po dužini ili kroju. Pokušajte da se ne zavlačite previše na kategorije i samo radite ono što dolazi prirodno. 

 

Jedna gomila će neizbježno biti manja od ostalih i ovo bi moglo biti dobro mjesto za ulaganje.

 

4. Iskoristite točak boja

Kredit za sliku: Stylebook

Iako je većini nas ugodno dodavanjem blještavila boja na neutralno crno ili bijelo platno, uparivanje drugih manje očiglednih boja može pomoći da proširite dugu vašu garderobu na nepoznatu teritoriju. 

 

Boje jedna pored druge na krugu boja izgledaju harmonično zajedno, čak i ako nisu potpuno iste nijanse, dok komplementarne boje (jedna nasuprot drugoj) imaju ugodan kontrast na koji se možda niste usudili prije. 

 

Ovo je također dobar trenutak da spojite sve te šare i vidite koji su sukob napravljen na nebu, a koji čine da izgledate kao Pat Butcher koji se oblači u mraku. 

 

5. Napravite neočekivane izmišljotine ormara 

 

 

Evo dijela gdje eksperimentišete. Ako ne dobijete ugodnu novu odjeću, možda ćete se dobro nasmijati nekim katastrofalnim kombinacijama kroz koje ćete neizbježno prolaziti. 

 

U idealnom slučaju, trebali biste isprobati svaki gornji dio sa svakim donjim dijelom, ali ako veličina vaše kolekcije odjeće ovo čini previše neodoljivim, pokušajte isprobati barem 10 kombinacija koje nikada prije niste nosili. Kada pronađete neku koja pogodi mjesto, može vam pomoći da snimite fotografiju kako biste je zapamtili. Za tehnološke pameti, postoje čak i aplikacije koje vam mogu pomoći da organizirate svoje ukrase, kao što su Stylebook.

 

Ovo je također dobar trenutak da poradite na svojim vještinama slojevitosti i vidite koje košulje i majice možete nositi ispod haljina na bretele, a koji kardigani, džemperi, grijači tijela ili šalovi najbolje izgledaju na vrhu.

 

Vjerovatno ćete biti iznenađeni koliko novih izgleda prizovete niotkuda u ovoj fazi. U svojoj posljednjoj sesiji eksperimentiranja sa slojevima, pronašla sam najmanje 6 brendiranih novih odjevnih kombinacija bez kupovine i jedne stvari i sada mogu uživati ​​u nekim od svojih ljetnih zalogaja tijekom cijele godine.  

 

6. Šta nedostaje?

 

Možda vaša garderoba vapi za rubin dramom naša nova košulja Abigail?

Iako je smanjenje količine odjeće koju kupujemo odličan način za brigu o planeti, nema ništa loše u ulaganju u pažljivo odabrane statement komade koje ćete nositi iznova i iznova. 

 

Cijela ova procedura je odlično mjesto da uočite sve praznine u vašem ormaru i popunite ih. Ako žudite za malo sezonske drame rukava, sada ste savršeno dobro opremljeni da odaberete boju i siluetu koje će se neprimjetno uklopiti u ostatak vaše odjeće. 

 

Apsolutno obožavate ružičastu, ali shvaćate da je nikada ne nosite i niste sigurni zašto? Živite svoj najbolji život i zablistajte poput kraljice cerise koju čeznete da budete! 


PRETRAŽITE BLOG

Popularne objave

Učinite britansku zimu podnošljivijom prihvaćanjem sezonskog života
Učinite britansku zimu podnošljivijom prihvaćanjem sezonskog života
Točak godišnjih doba koji se stalno okreće duboko nas povezuje s prirodom i utka naše proživljeno iskustvo u beskonačnu tapiseriju vremena, ali i zima je sranje. ...
Move Over Resolutions, 2022 je sve o postavljanju namjera i evo zašto!
Move Over Resolutions, 2022 je sve o postavljanju namjera i evo zašto!
Ima nečeg čvrstog u vezi sa rezolucijom reči na šta nikada nisam zaista prihvatio (čitaj; kompulzivno se pobunio), ali postoji drugi način da se postavi...
Niko ne voli modnog hvalisa, pogotovo Britanci
Niko ne voli modnog hvalisa, pogotovo Britanci
Svjetlucava fatamorgana kontrasta i kontradikcija koje čine britanski stil klizava je riba za shvatiti, ali sumnja i ismijavanje svega što je pretjerano hvalisavo...
Šta je transsezonska moda i zašto je važna?
Šta je transsezonska moda i zašto je važna?
Kada se kroz crvenkasto lišće jeseni zasjaju posljednji ljetni sunci, ušli smo u međusferu transsezonske mode. Uprkos kakvoj modi...