Pruge su ključ da budete uočeni ove sezone i evo zašto!

by Karly Rayner

Skromna pruga nikada neće izaći iz mode i lako je shvatiti zašto. Prepune pozitivnih asocijacija - od ležaljke na plaži do božićnog štapića - pruge vas mogu uočiti na najbolji mogući način. 


Kako se godišnja doba mijenjaju i grickanje se vraća u zrak, svi bismo mogli napraviti nešto modnog va-va-vooma. Uđite u bezvremensku, svestranu prugu. 


Jedan od rijetkih uzoraka koji izgleda apsolutno fantastično na bilo kome, bilo kojeg spola od 9 mjeseci do 90 godina, pruga gotovo sigurno već ima uporište u vašem ormaru kako bi se potencijalno proširila ove sezone. 

 

Kredit za sliku: The Shirt Company

Iako su dovoljno hrabre da vas zamijete, pruge su manje izbirljive od cvjetnih s oštrim oštricama koje se savršeno uklapaju u mračne jesenje dane. 


Kulturni gradivni blokovi trake su raznoliki i rasuti kroz vrijeme. Porijeklo uzorka kao označitelja nepoželjnog je potkopano i vraćeno, ali za sobom ostavlja određeni naboj koji pruzi daje frizuru opasnosti. 


U srednjem vijeku, nošenje pruga je bio čin koji vas je označavao kao izopćenika na rubu društva. Uniforma seksualnih radnica, šaljivdžija, klovnova i osuđenika, ova privlačna tkanina izdvojila je one koji su odbijali da igraju po pravilima društva. 


Iako su ove negativne asocijacije izblijedjele, podebljani uzorak još uvijek označava individualnost i suprotnost. 


 


 

Zvijezde i pruge američke revolucije iz 1783. pomogle su da se pruge udalje od njihove kockaste prošlosti i da ih uzdignu uz asocijacije na svrsishodnu pobunu - asocijacija koja ima korijene u Francuskoj revoluciji gdje su trobojne kokarde koje označavaju revolucionare sadržavale crvene, bijele i plave pruge. 


Nije ni čudo da pruge i dalje imaju moć da vam omoguće da se istaknete kao pojedinac na najbolji mogući način, bilo u sali za sastanke ili na plaži. 


Dvije najveće asocijacije s prugama već su razmotrene u ovom članku: Francuska i more. 

 

Kredit za sliku: Heddels

Naravno, ne možete govoriti o prugama, a da ne spomenete Coco Chanel i bretonsku prugu. Odmor na sjevernoj obali Francuske okićen prugastim mornarima inspirirao je Coco Chanel da kreira svoju kolekciju s nautičkom tematikom iz 1917. godine. Tradicionalnu 21 traku opuštene, tamnoplave i bijele bretonske košulje prilagodile su i usvojile superzvijezde kao što su Marilyn Monroe i Audrey Hepburn, učvrstivši ih kao ikone. 


Kredit za sliku: Arthipo

 

Spuštajući se do običnog čovjeka, pruge se povezuju s prozračnom, bezbrižnom prirodom primorskog grada kroz kamene štapove, skelete i ležaljke. Određena vrsta joi de vivre živi unutar dizajna.

Ovi elementi koji se provlače kroz prugastu tkaninu čine ih savršenim uzorkom za nošenje na radnom mjestu. Označavajući individualnost i opušteno samopouzdanje u vašoj sposobnosti da se izdvojite iz gomile, pruge će vas primijetiti iz svih pravih razloga.

Kredit za sliku: The Shirt Company

PRETRAŽITE BLOG

Popularne objave

Učinite britansku zimu podnošljivijom prihvaćanjem sezonskog života
Učinite britansku zimu podnošljivijom prihvaćanjem sezonskog života
Točak godišnjih doba koji se stalno okreće duboko nas povezuje s prirodom i utka naše proživljeno iskustvo u beskonačnu tapiseriju vremena, ali i zima je sranje. ...
Move Over Resolutions, 2022 je sve o postavljanju namjera i evo zašto!
Move Over Resolutions, 2022 je sve o postavljanju namjera i evo zašto!
Ima nečeg čvrstog u vezi sa rezolucijom reči na šta nikada nisam zaista prihvatio (čitaj; kompulzivno se pobunio), ali postoji drugi način da se postavi...
Niko ne voli modnog hvalisa, pogotovo Britanci
Niko ne voli modnog hvalisa, pogotovo Britanci
Svjetlucava fatamorgana kontrasta i kontradikcija koje čine britanski stil klizava je riba za shvatiti, ali sumnja i ismijavanje svega što je pretjerano hvalisavo...
Šta je transsezonska moda i zašto je važna?
Šta je transsezonska moda i zašto je važna?
Kada se kroz crvenkasto lišće jeseni zasjaju posljednji ljetni sunci, ušli smo u međusferu transsezonske mode. Uprkos kakvoj modi...