Poreklo ljetne haljine i dalje je relevantno u 2022., a evo zašto

by Karly Rayner

Ljetna haljina koja mijenja oblik prošla je kroz mnoge inkarnacije, ali ključne evolucijske dodirne točke odjekuju kroz suvremeni dizajn 2022. 

 

Sada je sunce konačno pokazalo svoje blistavo lice, cijela parada ljetnih haljina šeta se od pristaništa do stola za piknik s utjecajima od burnih večeri iz 20-ih do Y2K — i svega između. 

 

Iako su mnogi od nas uživali u pastelu, Empire line fantazija Bridgertona ove godine, Prava ljetna odjeća ima kraću i manje povijesnu povijest nego što biste očekivali. Koncept ljetne garderobe se zaista pojavio tek 20-ih godina kada su se socijalističke osobe koje su postavljale trendove skidale na ljetovanjima na kontinentu, što je učinilo hladnu ljetnu odjeću neophodnom. 

Kredit za sliku: Victorian-Era.com

 

Odmarati se uz more u teškim haljinama otpornim na engleske vremenske prilike à la Viktorijanska razglednica sa mora teško da je bila način da se zaokupe glave kao hrabra savremena žena - i nastala je 'odjeća za odmaralište'. Među pidžama pantalonama i kupaćim kostimima bile su lagane odvojene komade, pionir jednostavne, opuštene siluete sarafana (i koncept ormara u obliku kapsule — kolekcija spojeva i spajalica koje omogućavaju ženi koja je osviještena da putuje lagano).

 

Kredit za sliku: TeaandMadeline.com


Do kasnih 40-ih, duh ovih originalnih odvajanja spojio se u sarafan koji poznajemo i volimo. Nakon Drugog svjetskog rata pojavila se želja za razigranim, šarenim odjevnim predmetima, a ljetna haljina je oličenje toga. 

 

Kredit za sliku: The Vintage Woman


Žive boje i jarki kaleidoskop otisaka koji se vide u haljinama iz 40-ih i danas izgledaju moderno. Ljetne haljine koje vidimo 2022. možda su ublažile znojni rajon, ali oblici i odvažni tonovi su još uvijek u Vogueu. 

 

Dok su 1950-e bile u velikoj mjeri slična modna priča za ljetne haljine - ali s više tkanina, jer kružne suknje — kasnih 50-ih godina pojavila se haljina Lily Pulitzer. Izvanredna silueta čiji višegodišnji šarm i dalje sija u ljeto 2022. 

 

Kredit za sliku: Wikipedia

 

Preppy snop haljina može biti bezvremenska, ali to su odvažni, živopisni printovi Pulitzerovog suncem okupanog stila na plaži koji cvjetaju i pršte živošću do ljeta 2022. — i to skoro svakog ljeta od njihovog vrhunca. 

 

Moda ima tendenciju da se pobuni protiv stilova koji su im prethodili; ono što je nekada bilo revolucionarno postaje konformističko i pojavljuju se novi ideali i koncepti. Uredna, sastavljena silueta Pulitzerovog prepoznatljivog stila evoluirala je u slobodno teče nestrukturirane boho oblike kolekcije Yves Saint Laurenta koja mijenja igru ​​iz 1976. godine. 

Kredit za sliku: Tierry Magritte 


Dok su se popularne mačke na ulici godinama šetale u ovim stilovima prije nego što su došle do nešto sporije modne piste, njihov trenutak kupanja u modnom prestižu zasigurno je pomogao ovoj kontrakulturi da postane trajni šablon ljetne haljine. Ukucajte 'Ljetna haljina 2022' u Google i svaka pojedina lista je zagarantovano popunjena velikim, velikim, velikim (x90 — znamo koliko su neumoljive modne sezone!) unucima ove kolekcije. 

 

Puf rukavi i Maxi siluete postaju sve veće u ljeto 2022. u ugodnoj dvojnosti s uskim izrezanim brojevima inspiriranim 90-ima koji su također velika repriza stila. Žive boje koje su gotovo stalne u priči o nastanku ljetne haljine također su ovdje u velikoj mjeri - kako u uzorcima u stilu 70-ih, tako iu blokovskim bojama iz 80-ih. 

 

Ne možemo govoriti o ljetnoj blok boji bez uvođenja bijele boje. Dok većina nas Britanaca zatvara oči pred pravilom 'nema bijelog nakon praznika rada' koje se nekako ušuljalo u američki stil narodnog govora, za mnoge je bijela boja sunca koja se najbolje uparuje sa preplanulom bojom i velikim sunčanim naočalama. 


Naravno, arhetip ljetne haljine nisu samo uzorci, boje i siluete, tkanina igra veliku ulogu u onome što čini ljetnu odjeću. Ako zamislite riječi 'lan' ili 'pamuk' (posebno po vrućem danu), neke od prvih slika koje isplivaju na površinu su vjerovatno oštri bijeli komadi opuštenije siluete. 

 

Linen doživljava veliki trenutak u 2022, ali taj trenutak neprestano pliva već 5000 godina. Najranija sačuvana lanena odjeća je Tarkhan haljina iz starog Egipta, iako bi se ovo teško moglo nazvati ljetnom haljinom s obzirom na blage temperature tokom cijele godine. 


Kredit za sliku: Petrie muzej egipatske arheologije preko Gear Patrol


Kada kupujete haljine ovog ljeta, možda je bolje razmišljati o svom izboru kao o bezvremenskoj mješavini najikoničnijih, najtrajnijih elemenata iz prethodnih decenija - ili čak stoljeća. Dobra moda je trajna, a modni izgledi uskoro se spuštaju sa groblja Gauchea da bi istekli. Najbolje ljetne haljine kanaliziraju svoje nasljeđe dok i dalje izgledaju svježe poput limuna u vašem ledeno hladnom džinu i toniku. Čin čin.


PRETRAŽITE BLOG

Popularne objave

Učinite britansku zimu podnošljivijom prihvaćanjem sezonskog života
Učinite britansku zimu podnošljivijom prihvaćanjem sezonskog života
Točak godišnjih doba koji se stalno okreće duboko nas povezuje s prirodom i utka naše proživljeno iskustvo u beskonačnu tapiseriju vremena, ali i zima je sranje. ...
Move Over Resolutions, 2022 je sve o postavljanju namjera i evo zašto!
Move Over Resolutions, 2022 je sve o postavljanju namjera i evo zašto!
Ima nečeg čvrstog u vezi sa rezolucijom reči na šta nikada nisam zaista prihvatio (čitaj; kompulzivno se pobunio), ali postoji drugi način da se postavi...
Niko ne voli modnog hvalisa, pogotovo Britanci
Niko ne voli modnog hvalisa, pogotovo Britanci
Svjetlucava fatamorgana kontrasta i kontradikcija koje čine britanski stil klizava je riba za shvatiti, ali sumnja i ismijavanje svega što je pretjerano hvalisavo...
Šta je transsezonska moda i zašto je važna?
Šta je transsezonska moda i zašto je važna?
Kada se kroz crvenkasto lišće jeseni zasjaju posljednji ljetni sunci, ušli smo u međusferu transsezonske mode. Uprkos kakvoj modi...