Želite da budete produktivniji bez napora? Vrijeme je da se odbacite sa liste stvari

by Donna Middleton

Blijedožuta torpeda budućih narcisa eksplodiraju iz tla, a kako proljeće ozbiljno izvire, naši nivoi prirodne produktivnosti se budi iz zimskog sna. 


Ulazak u tok produktivnije bez napora može biti teško opisati. Preveliki pritisak može nas gurnuti nazad u blato, umjesto da nas tjera naprijed. 


Kako se zadaci, ideje i aktivnosti pojavljuju kao mjehurići, pričvršćivanje ih na listu obaveza je druga priroda za većinu nas, ali ispitivanje motivacije iza ovog ponašanja i onoga što zaista želimo postići kroz naše liste može biti duboko otkrivajuće. Kredit za sliku: flickr.com/photos/y0mbo

 


Psihologinja Bluma Ziegarnik primetila je „opsednutost našeg mozga hitnim zadacima“ u prikladno nazvanom „Ziegarnikovom efektu“.” Ljudi se mnogo češće sjećaju stvari koje nisu završene nego zadataka koji jesu. Kada je život manje zauzet, to znači da naše pamćenje često može efikasno obaviti posao umjesto nas, ali kada stvari pobesne, ova pristrasnost negativnosti može učiniti listu obaveza ljestvicom anksioznosti i samokritičnosti. Jednostavno rečeno, kada se nešto briše sa liste, ostaje i naše sjećanje na naše postignuće, ali na njegovom mjestu ostaje mnogo stvari o kojima treba brinuti.


Ova prirodna usredsređenost na negativnosti nam je možda pomogla da preživimo dok smo ga još hvatali od medvjeda, ali nam ne pomaže da razvijemo osjećaj povjerenja u sebe i vrijednost našeg rada koji je potreban da bismo bili autentično motivirani.i autentično produktivan. 


Uvođenje koncepta "gotove" liste može izgledati kao glupa sporedna potraga jer ne potiče direktno produktivnost, ali prepoznavanje i priznavanje koliko postižemo na dnevnoj bazi stvara plodnu bazu za rast, za razliku od soljenja polja s ta destruktivna „nikad dosta“ osećanja. 


Iako se često povezuje s pasivnim posmatranjem oblaka kako prolaze pored ili uvijanjem nogu u položaj lotosa, prakticiranje pažljivosti može biti iznenađujuće efikasan način da se olabavimo čvrsto stisak liste obaveza u našim životima. Budući da smo istinski prisutni u svojim akcijama, prirodno smo skloniji da budemo svrsishodniji s zadatkom u ruci. Ovaj osjećaj smirenog fokusa zahtijeva mnogo nježne vježbe za stjecanje, ali stavljanje više zaliha u ovdje i sada može učiniti da škrabanje stvari koje treba raditi u budućnosti izgleda čudno suvišno. 


 


Kredit za sliku: Reddit.com/stargazekitten

 


Naravno, svi moramo da zapišemo stvari. Događaji se planiraju mjesecima unaprijed i zadovoljstvo je biti zauzet i angažovan. Bez nekog planiranja, život postaje besciljan ili neprestana štafeta između gotovo zaboravljenih sastanaka i angažmana. Ovdje dolazi skromni kalendar. 


Konceptualno, postoji velika razlika između uredno okačenja stvari na datum i vrijeme u budućnosti i istovremeno bezvremenskog, ali uvijek hitnog formata liste obaveza. Za vizuelne mislioce među nama, kalendari su odličan način da grafički sagledamo kako koristimo svoje vrijeme i šta nam nedostaje. Lično, svoje radne dane ističem u plavo, a sve zabavne večeri, aktivnosti ili putovanja u odgovarajuće živopisno ružičasto. Na kraju mjeseca bojim sve luksuzne praznine slatkog, lijenog ništavila u zeleno i razmišljam o tome da li je to bilo dovoljno vremena da jednostavno… budem. Ako ne, pokušavam da pustim zelena polja da rastu sljedeći mjesec.


Razmišljanje o vremenu na nov način kao što je ovaj može biti oslobađajuća strategija koja također ostavlja listu obaveza pomalo starim. 

 Kredit za sliku: Reddit.com/dreamstorming

 


Svi ćemo imati dane u kojima ćemo grčevito čavrljati stvari koje trebamo obaviti na poleđini starih računa, gdje smo preopterećeni i samo trebamo staviti informacije negdje koje nije naš iznemogli mozak... ali možda osjećaj Zapisivanje stvari je više o iluziji kontrole u situacijama visokog stresa nego o bilo čemu drugom. 


Volim da razmišljam o ovim početnim deponijama informacija više kao o mentalnoj čistki nego o listi obaveza. Nešto što treba izabrati nakon 5 dragocjenih minuta da popijete šoljicu čaja i izvadite možda 3 stvari na koje se možete fokusirati. Jednom kada budu svjesno odabrani i kada vam padnu na pamet, vjerovatno ih nećete morati stvarno zapisati osim ako niste vrlo u bullet journaling i treba vam nešto da pritisnete na svoje stranice. 

 


Kredit za sliku: flickr.com/photos/flakyredhead

 


Suočimo se s tim, buljenje u taj jedan strašni zadatak na glavnoj listi koji smo mjesecima odlagali samo nas tjera da se osjećamo loše u vezi sa sobom. Ako je zaista toliko važno, ionako neće nestati u etru. Manji pritisak omogućava veći protok. 

PRETRAŽITE BLOG

Popularne objave

Učinite britansku zimu podnošljivijom prihvaćanjem sezonskog života
Učinite britansku zimu podnošljivijom prihvaćanjem sezonskog života
Točak godišnjih doba koji se stalno okreće duboko nas povezuje s prirodom i utka naše proživljeno iskustvo u beskonačnu tapiseriju vremena, ali i zima je sranje. ...
Move Over Resolutions, 2022 je sve o postavljanju namjera i evo zašto!
Move Over Resolutions, 2022 je sve o postavljanju namjera i evo zašto!
Ima nečeg čvrstog u vezi sa rezolucijom reči na šta nikada nisam zaista prihvatio (čitaj; kompulzivno se pobunio), ali postoji drugi način da se postavi...
Niko ne voli modnog hvalisa, pogotovo Britanci
Niko ne voli modnog hvalisa, pogotovo Britanci
Svjetlucava fatamorgana kontrasta i kontradikcija koje čine britanski stil klizava je riba za shvatiti, ali sumnja i ismijavanje svega što je pretjerano hvalisavo...
Šta je transsezonska moda i zašto je važna?
Šta je transsezonska moda i zašto je važna?
Kada se kroz crvenkasto lišće jeseni zasjaju posljednji ljetni sunci, ušli smo u međusferu transsezonske mode. Uprkos kakvoj modi...