Šta je transsezonska moda i zašto je važna?

by Karly Rayner

Kada se kroz crvenkasto lišće jeseni zasjaju posljednji ljetni sunci, ušli smo u međusferu transsezonske mode.

Uprkos tome u šta su modni časopisi možda želeli da verujemo decenijama, nijedna žena u istoriji ikada je spakovala svoju uredno definisanu sezonsku garderobu u skladište sa promenljivim vremenom. Iako može postojati uvijek prisutan modni kalendar, svi mi miješamo i spajamo svoje omiljene komade tijekom cijele godine, a to je temelj transsezonske mode. 

Oni odabrani odjevni predmeti koje izvlačimo tokom cijele godine i oblačimo ih po vremenskim prilikama - poput sakoa na vjernom psu - kamen su temelj svakog ormara. Prolazi kroz godišnja doba i prilagođava se promjenjivom britanskom vremenu poput kameleona u odjeći. 

Iako bi to mogao biti relativno nov termin, riječ 'transezonalno' jednostavno povezuje gore navedeni koncept poštovanja vremena u uredan naklon. 

Sada smo se školovali za semantiku riječi, hajde da se skupimo i naučimo više o tome zašto je transsezonska moda zaista važna - za našu garderobu i svijet. 

 

1. Uklanja toksični pritisak brze mode 

 

Lako je biti spljošten pritiskom stalno rotirajućeg točka modne godine. Autorica Elizabeth Cline procjenjuje da sada postoje zapanjujuća 52 mikrosezone, za razliku od tradicionalnih četiri. 

Ovo je počelo početkom 2000-ih kada je Zara prešla na isporuku svježih stilova svake dvije sedmice, tako da potrošačima nikad nije ponestalo novih artikala za kupovinu. Uz eksploziju online trgovaca brze mode koji svakodnevno unose nove dizajne - postoji ogroman pritisak i na žene koje pokušavaju držati korak s ovom modnom trakom za trčanje i okolinu. 

Usvajanje transesonalnog etosa s fokusom na dugotrajnu, svestranu odjeću u potpunosti zaobilazi ovaj otrovni vrtlog. Nagrade? Manje mentalnog i ekološkog opterećenja. Sigurno pobjeda za sve?2. U svakom slučaju, tako se prave žene oblače

>Naša košulja Aurelie je svestrani komad koji vas može nositi kroz godinu

 

Budimo realni, ionako se većina nas oblači kroz sva godišnja doba.

Unatoč konstruiranom jeziku mode koji nas pokušava uvjeriti u suprotno, većina ženskih ormara sadrži iste artikle tijekom cijele godine. Naravno, neki bi se mogli više koristiti ljeti, ali vješto i kreativno nanošenje slojeva znači da čak i omiljeni crop top može imati luksuz povremenog zimskog izlaska.

 

Prema riječima Lise Aiken, Net-A-Porter modni direktor:

 

"Sezone postaju sve manje i manje relevantne jer kupci više ne razmišljaju u ovim terminima. Ono što kupci traže je moda koja također ima dugovječnost, ona želi moći odabrati ključne komade koje može stilizirati za sada i za kasnije. Mi posvetite puno pažnje kako bismo osigurali da naša kupovina uravnoteži kontinuitet i modu tako da postoji novost kao i trajnost, posebno jer smo globalni trgovac na malo."

 

3. Promoviše kreativno odijevanje 

 

Naša Tilly majica potiče inovativno slojevitost svojim prepoznatljivim, ali nosivim vezom

Kada je u pitanju istinski inovativno odijevanje, manje je zapravo više. Neki od najelegantnijih ljudi koje sam imao zadovoljstvo upoznati imaju minimalne ormare, ali slažu komade kreativno. 

Lako je zamisliti kapsule ormara kao restriktivne i stroge, ali prihvaćanje transesonalnog etosa zapravo može potaknuti neobičan i uzbudljiv izgled negovanjem mentaliteta miješanja i spajanja, 

Samo isprobavanje stvari je mnogo lakše kada niste preopterećeni brojem komada koje posjedujete i iznenađujuće je što možete postići nekim vještim slojevima i hrabrim dodacima. 

Coco Chan, šefica ženske odjeće u Stylebopu podstiče ovaj kreativni njuh objašnjavajući da njena vizija transsezonskog oblačenja:

 

"Razmišljajte klasično, ali sa subverzivnim zaokretom kako bi stvari bile zanimljive. Potražite intrigantne igre s proporcijama, rezom ili iznenađujućim detaljima koji dodaju dovoljno intrige onome što bi inače bilo 'osnovno'. Krećući se naprijed, to zaista dočarava novo raspoloženje luksuza: unosi dašak izvanrednog u svakodnevicu – bilo da je to balon rukav, asimetričan porub, pretjeran volumen."

 

4. Finansijski je pametniji 

 

Ulaganje u kvalitetne komade moglo bi se u to vrijeme činiti pomalo finansijski popustljivim, ali dugoročno košta puno manje. 

Ako imamo luksuz da možemo priuštiti vrhunske komade, to je jeftinije jer im tkanina i konstrukcija odjevnih predmeta daju mnogo duži život od njihovih proračunskih ekvivalenata. 

Visokokvalitetne komade je često lakše brinuti jer su napravljeni od prirodnih tkanina i mogu se besprijekorno popraviti ako se pocepaju – nešto što često nije moguće sa slabijim, umjetnim tkaninama. 

Ako ste ograničeni budžetom, kupovina vintage ili second handa odličan je način da iskoristite prednosti visokokvalitetnih tkanina. Predmet koji je već decenijama trajao sa bivšim vlasnikom, i dalje će imati dosta života u sebi i dodatno je održiv da spreči da omiljena odeća završi na deponiji. 

 

5. Praktično je dizajniran za britansko vrijeme

Košulja Albany kreirana je imajući na umu slojevitost.

To je pomalo umjetnost koja oponaša životnu situaciju kada pomislimo na britansku klimu i naš jedinstveni stil! 

Britansko vrijeme je nesumnjivo oblikovalo način na koji se oblačimo kao nacija. Očekivati ​​neočekivano i oblačiti se s kakvim se možete suočiti svake sezone u jednom danu suština je transsezonskog stajlinga. 

Ukratko, vjerovatno to već radite!

 

6. To je etičnije za radnike u odjeći 

 

Kada se moda čini jeftinom, neko je plaća. Nažalost, to su obično radnici u odeći u zemljama u kojima postoje manje strogi zakoni o radu. 

Dobrodošao nuspojava prihvatanja transesonalnog etosa dobre kupovine i odabira raznovrsne odjeće često štiti radnike u odjevnim predmetima, 

Ovdje u kompaniji Shirt Company, ponosni smo što koristimo evropske tvornice koje pošteno plaćaju radnike u odjeći i pružaju sigurno radno okruženje. Posjećujemo naše tvornice kako bismo se uvjerili da su na nivou standarda i imamo privilegiju da to radimo dok stvaramo transsezonske kolekcije koje prodajemo tijekom cijele godine, umjesto da jurimo za modrima. 

 

7. To je ekološki prihvatljivije

 

Industrija odjeće ima mnogo toga za odgovor kada su u pitanju ekološki troškovi. Bilo da se radi o nevjerovatnih 11 miliona tona otpada od odjeće koji se godišnje odlaže samo u SAD-u, o štetnim hemikalijama koje se koriste u proizvodnji ili o kilometrima za proizvodnju odjevnih predmeta u dalekim zemljama. 

Prihvatanje transezonalnog etosa vjerojatnije će biti ljubaznije prema okolišu jer je spora moda održivija. Bez pritiska stvaranja beskrajnih kolekcija, dizajneri se umjesto toga mogu fokusirati na stvaranje dugotrajnih, dobro napravljenih komada koji izdržavaju test vremena. 

Vjerovatnije je da će ovi komadi biti napravljeni od ekološki prihvatljivih tkanina kao što je organski pamuk jer imaju na umu dugovječnost kada su dizajnirani i kreirani.


PRETRAŽITE BLOG

Popularne objave

Učinite britansku zimu podnošljivijom prihvaćanjem sezonskog života
Učinite britansku zimu podnošljivijom prihvaćanjem sezonskog života
Točak godišnjih doba koji se stalno okreće duboko nas povezuje s prirodom i utka naše proživljeno iskustvo u beskonačnu tapiseriju vremena, ali i zima je sranje. ...
Move Over Resolutions, 2022 je sve o postavljanju namjera i evo zašto!
Move Over Resolutions, 2022 je sve o postavljanju namjera i evo zašto!
Ima nečeg čvrstog u vezi sa rezolucijom reči na šta nikada nisam zaista prihvatio (čitaj; kompulzivno se pobunio), ali postoji drugi način da se postavi...
Niko ne voli modnog hvalisa, pogotovo Britanci
Niko ne voli modnog hvalisa, pogotovo Britanci
Svjetlucava fatamorgana kontrasta i kontradikcija koje čine britanski stil klizava je riba za shvatiti, ali sumnja i ismijavanje svega što je pretjerano hvalisavo...
Šta je transsezonska moda i zašto je važna?
Šta je transsezonska moda i zašto je važna?
Kada se kroz crvenkasto lišće jeseni zasjaju posljednji ljetni sunci, ušli smo u međusferu transsezonske mode. Uprkos kakvoj modi...