Sladoled i rakove i pike, o moj! Ova Staycation sezona je sve o britanskom primorskom stilu

Postoji nešto ukusno retro na britanskoj obali. Pozitivno viktorijanski užici, kao što su zlatni konji na vrtuljku, ružičasti štapići od kamena i prugasti helter skeleri tako su čvrsto ugrađeni u naš vizuelni leksikon da jednostavno su kako treba da izgleda britanski odmor.


 


Ići ruku pod ruku sa trenutno prepoznatljivom estetikom sajma je britanski primorski stil koji je jednako kultan. 


 Naša Le Marais lanena haljina u kombinaciji s jednostavnim sandalama savršena je za šetnicu uz more

Dok mnogi od nas izbjegavaju bljeskajuća svjetla i podmukli kran peni arkade za neobične luke izvan utabanih staza, šarena primorska paleta je karakteristika britanske obale koja se rijetko viđa u unutrašnjosti. Ima nešto u slanom zraku i upečatljivim nijansama što pozitivno nadahnjuje jednostavan, oštar stil. 


 Kredit za sliku: Frank Pickvant 

Nedavno iskustvo zatvorenosti između četiri zida tokom karantina uvelo je određeni bukolični senzibilitet u modu sa "cottagecore" koji je postao čeznutljiva reprezentacija naše želje za divnim provodom na otvorenom. 


Naša Gwendoline majica je savršena prerijska fantazija  

 


Kako se bliži avgustovski praznik, došlo je do zaokreta u modnoj plimi na tipične primorske komade kao što su pruge, bijeli lan i pletiva od kablovke.


 


Pošto putovanja na obalu su popularizovana u 18. veku zahvaljujući lekarima koji su promovisali revitalizirajuću moć „uzimanja vode“, bezbrižni čari mora generirali su svoj vlastiti modni mikrokosmos. 


 


Prema novinarki BBC-ja Amandi Butchart, more kao destinacija za odmor:


 


“Bilo je mjesto, na rubu nacije, gdje se kopno susreće s morem, gdje su društvena pravila mogla biti prekršena. Ova opojna, praznična atmosfera dovela je do opuštenih moralnih kodeksa, kao i opuštenih ormara.”


 


Dok se javno držanje bisera iza opuštenije ženske garderobe raspršilo, prepoznatljiva mješavina potcjenjivanja i glamura daje modi na plaži njenu raščupanu aromu morske soli. 


 Naša prevelika prugasta košulja Paris savršena je za opuštenu eleganciju na plaži


 


Realno, naša burna klima znači da se britansko odijevanje na moru jednako odnosi na vodootpornu kišu kao i na prozračnu platnenu haljinu, ali čežniji predmeti u našem prtljagu sadrže suštinu naše ljubavne veze s morem. Po rečima Sajmona Midltona — osnivač crna obala, kompanija za ručnu izradu obalne odjeće:


 


“Obala je mjesto gdje ljudi odlaze da se opuste, sanjaju, da dođu u dodir s drugom stranom života i ljudskim stanjem. To je elementarno.” 


 Ogromna umjetnička košulja naše Ursule donosi boemski šik na plaži. 


 


Dakle, dok bi oblačenje prevelike košulje za dečka i omiljenog kosi sa suncem na koži i povjetarcem u kosi moglo biti pomalo britanska fantazija za praznike, nema prikladnijeg mjesta za sanjati nego uz more!


 


Sretan put!


 


Kredit za naslovnu sliku: Luke Andrew Scowen