Krpati svoju odjeću je mnogo više od tjeranja – to je čin brige

Izvlačenje naših toplih zimskih odjevnih predmeta iz udobnih kutaka u kojima su spavali ljeto često je praćeno otkrivanjem zaboravljenog trošenja. Iako je primamljivo biti frustrirani zbog naših prošlih obećanja da ćemo ove popravke pozabaviti "kasnije", popravljanje odjeće također može biti čin brige - i za nas i za planetu.


 Ručno šivanje može biti čin brige na više načina. kredit: Flickr/bppprice

 


Jedan od najjednostavnijih načina na koji možemo biti ekološki svjesniji u našim modnim izborima je da se bolje brinemo o komadima koje već posjedujemo i osiguramo im dug i sretan život. Naravno, bez obzira na to koliko dobro pazimo na naše najomiljenije stvari, čak i najkvalitetnija odjeća će na kraju podleći kvačici na kvaci ili postati malo izlizana. 


Iako je to lako uokviriti kao negativ, učenje da sami krpimo odjeću i ponosimo se popravkama može prožeti našu odjeću obnovljenim osjećajem vlasništva.


 Umjetničko djelo o umjetnosti popravljanja Lee Mingweija sa Bijenala u Liverpoolu 2010. Zasluge: Flickr/Arthurjohnpicton

 


Revitalizacija starih predmeta može učiniti da se osjećaju preporođenima, a ja lično osjećam pucketanje uzbuđenja 'nove odjeće' mjesecima nakon što sam penzionisani predmet vratio u opticaj uz posao popravke na koji sam ponosan. U tom smislu, ne biti mafijaš s iglom zapravo može biti neočekivana blagodat jer izazov i zadovoljstvo vrijede još više!  


Ne samo ovo, već i popravka odjeće može pomoći da smirimo naše umove koji su često prezadovoljni životnom zauzetošću 24/7. Korištenje ruku da nešto popravimo istovremeno apsorbira i tijelo i um, što nam može pomoći da svakim šavom utkamo osjećaj ravnoteže u našu psihu. Prema Molly Martin, popravljaču tekstila i ilustratoru koji piše za The Guardian:


 


“Nedavna studija na Harvard Medical School otkrila je da ponavljajuće ručne radnje, kao što su šivanje, tkanje i pletenje, sve stvaraju mjerljivo stanje opuštanja, usporavajući otkucaje srca i snižavajući krvni tlak.”


 Vješt primjer popravljanja košulje. kredit: Flickr.com/sherriwood

 


Odvojiti malo kvalitetnog vremena za popravku pokvarene odjeće može biti neizmjerno zadovoljstvo, i kao usamljena potraga ili kao šivaći krug s prijateljima. Stavljanje videa na Youtube i učenje osnova popravke tekstila može biti manje zastrašujuće uz par prijatelja koji će vam pomoći u rješavanju problema na putu i pruža sjajnu aktivnost u zajednici za mračne večeri. 


 


Dok popravka može biti nevidljiva i uglavnom funkcionalna, vidljivo popravljanje postaje sve popularnije i pomaže u stvaranju vizualnog narativa oko linije spašavanja odjevnog predmeta. Podsjeća na japanski Kintsugi — popravak slomljene keramike sa vidljivim zlatnim pukotinama — vidljivo popravljanje slavi popravku s ponosom kao dio povijesti objekta, a ne nešto za prikrivanje. 


 Primjer Sashiko na dječjoj prostirci za spavanje iz 1800-ih. Šavovi su dekorativni, ali i funkcionalni; drže na komade pamučne krpe zajedno. kredit: Wikicommons

 


Crpeći mudrost iz tradicije koja prožima recikliranje i popravljanje kreativnošću kao što je npr Indian Kantha (riječ koja označava i vrstu tekstila napravljenog od ostataka i raznih ukrasnih šavova koji ih drže zajedno) i japanski Sashiko — vidljivo popravljanje je možda metafora za naš promjenjivi stav prema popravljanju. 


Ponosno slaveći uzorak trošenja i ljepotu šavova, umjetnici kao što je Celia Pym kontekstualiziraju popravljanje na pozitivan način. Pym - koji koristi tradicionalne tehnike štapanja - objašnjava: 


 


„Ja vidim popravku kao neku vrstu tihe pažnje, kako prema ljudima tako i prema odjeći. To je često udobna odjeća ljudi: nije odmah impresivna, ali ljudi su vezani za nju – tako da je to vrijednost popravljanja.”


 Neka vještina vidljiva popravka umjetnice Celia Pym. kredit: Instagram/celiapym

 


Usmjeravanje neke tihe pažnje prema vlastitoj odjeći može odati počast vremenu koje smo proveli u njoj i važnim prilikama koje su možda vidjeli. Svaki ubod može postati meditacija na sjećanje povezano s dragocjenom odjećom koju smatramo vrijednom našeg vremena i nepodijeljene pažnje. 


Negovanjem ovog novog stava prema popravljanju kao pozitivnom činu, ono zaista može postati mnogo više od pukog snalaženja.