Psihologija iza čega biste trebali nositi bijelo da oduševite na poslu

Svaka boja izaziva emocionalni odgovor. One mogu biti i nesvjesne i nejasne, ili odmah očigledne - i nijedna nijansa ne pokazuje višestruku prirodu boje psihologije bolje od pomalo zagonetne bijele. 


Postoji razlog zašto je oštra bijela košulja glavna komponenta šik radne garderobe i – iako bismo mogli pomisliti da je to jednostavno zato što se slaže sa gotovo svime – ispod površine ima mnogo više igre. 


Čak i sami temelji onoga što bijelo je su tečni i varijabilni. Bijela svjetlost je uzvišena mješavina svih nijansi svjetlosnog spektra, pa je neki smatraju bojom. Puristi će međutim reći da je, uz crnu, bijela tehnički nijansa. Uprkos tome, i bijela i njena oštrija goth sestra, crna, funkcioniraju kao boje. Poput plave ili žute, recimo, oboje nose osjećaj u sebi i oboje lako mogu biti dječja omiljena boja. 


 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objava koju dijeli Anna Fobia (@fobia_anna) on

Sjajnim riječima britanskog pisca, umjetničkog kritičara i filozofa GK Chestertona : “Bijelo… nije samo odsustvo boje; to je blistava i afirmativna stvar, žestoka kao crvena, definitivna kao crna... Bog slika u mnogo boja; ali On nikada ne slika tako divno, skoro sam rekao tako razigrano, kao kada slika u belo.


Da bi bela uopšte postojala u svom pravom obliku, mora postojati savršena ravnoteža svih ostalih boja u spektru svetlosti. Čak i mrvicu previše crvene ili zelene, i više uopće ne bi bilo bijelo. Ova ravnoteža sa sobom donosi sugestiju neutralnosti koju prirodno povezujemo s bijelom. 


Hanna boho mrežasta košulja demonstrira eterične kvalitete bijele boje


Sobe za koje želimo da imaju neutralnu, umirujuću auru — oslobođenu asocijacija drugih boja — su ofarbane u bijelo, a da o tome ne moramo ni razmišljati, jednostavno je tako. Ako lagano krivudamo duž ove linije razmišljanja, bijeli papir (ili sve više bijeli ekran) je neutralan prostor gdje nove ideje mogu poletjeti. 


Ovaj osjećaj novih početaka koji je također oličen u psihologiji bijele boje također se može vidjeti prelomljen kroz nešto drugačije sočivo ako pogledamo istočnjačke kulture. U Kini i Koreji, bijela se povezuje sa smrću, ali ne na mračan, morbidan viktorijanski način povezan sa pogrebnim crncima u mnogim zapadnim kulturama. Umjesto toga, bijela je znak promjene, ponovnog rođenja i čistoće. 


U Japanu se dva značenja sudaraju u bijeloj vjenčanici – poznatom totemu čistoće u zapadnim zemljama – gdje bijelo također simbolizira smrt stare porodične strukture i početak nove porodične jedinice. 


Bijela čini detalje iskačućim uz Marica košulju


Ideje čistoće i čistoće također plivaju kroz tok naše podsvijesti u bijeloj boji kroz briljantno bijeli doktorski kaput i, zaista, dobro izglačanu bijelu radnu košulju. Ovi odjevni predmeti govore istinu, kao što će znati svako ko je malo previše entuzijastičan kao ja! Bijela je prozirna i nema iluzija iza kojih se treba sakriti. 


Koncepti poput ovih izgledaju očigledno očigledni kada uzmemo u obzir koliko se često bijelo koristi kao skraćenica za dobro. Na primjer, bijela magija, pa čak i bijele laži. Ova se simbolika toliko često koristi da djeluje potpuno twee i predvidljivo, otuda i bezobrazna upotreba izraza 'bijeli šešir' za označavanje dobrih momaka u vestern filmovima. Koncept toliko rasprostranjen da se može primijeniti od likova preko kauboja do čarobnjaka, a prebačen je naprijed u potpuno moderan govor sa etički kompjuterski hakeri poznati i kao 'bijeli šeširi'. 


Naravno, nije sve u vezi sa belom slatkoćom i svetlošću. Takođe može biti skraćenica za hladno, sterilno i povučeno. Kvalitete koje ne biste željeli kod svoje omiljene tetke, ali se dobro prenose u poslovni svijet. Na kraju krajeva, ako pozitivnije okrenete ove kvalitete kao i svaki veliki menadžer ili vođa, oni bi se mogli smatrati nezavisnim, na koje nije lako utjecati i objektivnim. 


Bijelo nošenje pruža neutralnu pozadinu koja vam omogućava da zablistate i omogućava da stvari koje želite da prenesete svojim radom i postupcima govore same za sebe. Konceptualno, blistavost svih boja i svijeta oko sebe sadržana je u bijeloj boji i reflektirana je od nje. 


Čistoća i jednostavnost susreću se sa supstancom u Melodiji. košulja


Prema riječima američkog arhitekte Richarda Meier-a, najpoznatijeg po svojoj ljubavnoj aferi s bijelim: “Bijela je najdivnija boja jer u njoj možete vidjeti sve dugine boje. Za mene je to zapravo boja koja pri prirodnom svjetlu reflektira i pojačava percepciju svih duginih nijansi, boja koje se u prirodi neprestano mijenjaju, jer bjelina nikada nije samo bijela; skoro uvek se transformiše svetlošću i onim što se menja; nebo, oblaci, sunce i mjesec."


 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objava koju dijeli Elaine Springer (@elaine_springer) on

Dakle, koja je bolja boja koju možete nositi kada dajete sve od sebe?