Iznenađujući razlog zašto teniseri nose sve belo na Wimbledonu

Strogi kodeks oblačenja u potpuno bijelom Wimbledonu jednako je sinonim za imidž najstarijeg svjetskog teniskog prvenstva kao i jagode i kajmak, ali šta je porijeklo iza toga?


Brzi skok kroz maglu vremena otkriva da je blistavo bijeli kodeks oblačenja posljedica prikladnog viktorijanskog stava prema znoju koji drži bisere. Posebno ženski znoj koji se smatrao posebno uvredljivim. 


Tenis na travi se smatrao potpuno drugačijom zvijerom od terenskog tenisa samo za muškarce u kasnim 1800-im, jer je veselje vani na savršeno njegovanim travnjacima ocijenjeno kao prikladna aktivnost za jednu damu. Kako je tenis na travi bio jedan od rijetkih sportista koji su u to vrijeme mogli igrati zajedno, postao je pravi susret-slatki. Prema Kevin Jones, kustos Fashion Institute of Design & Merchandising Museum u Los Angelesu:


 


“Flert je bio uobičajen. Bila je to jedna od rijetkih zabava koje su spojile oba spola”


 Kredit za sliku: Flickr/powerhousemuseum

 


Iako je udvaranje na sudovima bilo sasvim prihvatljiva aktivnost za gornju srednju klasu, znojenje na njima je svakako bilo ne


Prema Valerie Warren, autorica Teniska moda: preko 125 godina promjene kostima 'Tennis Whites' su rođeni iz potrebe da se uklone mrlje od znoja. Warren je to objasnio:


 


“Kako je povećana vještina u igri dovela do više kretanja na terenu, to je zauzvrat dovelo do strašnog problema znojenja koji uzrokuje pojavu neugodnih vlažnih mrlja na obojenim tkaninama.”


 


Iako vidljive mrlje od znoja općenito nisu prodajna točka za bilo koga u krugu zabavljanja, prema Warrenu, pravilo o bijelu nametnuto je posebno imajući na umu žene jer je – u to vrijeme – bilo „prilično nezamislivo da se dama vidi znojiti se.” Čak i ako navedena dama juri okolo razbijajući lopte s dovoljno snage da probije kroz veličanstveni prozor kuće. 


 Kredit za sliku: Wordpress/Harkaroundthegreats

 


Vimbldon do danas primenjuje strogi kodeks oblačenja u potpunosti belog, a 2014. godine zvaničnici su čak odlučili da ga učine još drakonskim zahvaljujući nekim incidentima sa donjim gaćama jarkih boja. 


Dok je politika potpuno bele odeće još uvek na snazi ​​uglavnom zbog tradicije, zanimljivo je da najnoviji kodeks oblačenja Wimbledona takođe pominje znoj – naime, u domenu znoja koji čini da donji veš u boji postane vidljiv tokom igre. Službeni propisi o odjeći i opremi glase:


 


“Svako donje rublje koje je ili može biti vidljivo tokom igre (uključujući i zbog znojenja) također mora biti potpuno bijelo, osim jednog ruba u boji koji nije širi od jednog centimetra (10 mm). Osim toga, u svakom trenutku su potrebni zajednički standardi pristojnosti.” 


 


Najkontroverznija ženska teniska odjeća za Wimbledon 

 


Anne White: Lycra Catsuit


Image Credit: Pristupljeno 25.6.21 putem Instagrama/fullcastandcrew

godina: 1985


 


Odijelo Anne White izazvalo je uzbuđenje na Wimbledonu 1985. tehnički ispunjavanje svih zahtjeva kodeksa oblačenja. 


Bijela protivnica, Pam Shriver, bila je toliko uznemirena bijelom odjećom da je požalila se zvaničnicima nakon meča i zatražila da se Whiteu zabrani da ikada više nosi ovu odjeću na Wimbledonu. Turnirski sudija Alan Mills se složio i zamolio Vajta da sledećeg dana obuče prikladniju odeću. White je kasnije citiran kako je rekao:


 


 "Nisam imao pojma da će biti tako kontroverzno."


 


Gertrude Moran: Frilly Undershorts


Slika kredita: Pristupljeno 25.6.21. putem Instagram/passing_shot1992/

godina: 1949


 


Prije pojavljivanja na Vimbldonu, Amerikanka Gertrude Moran zatražila je dozvolu da nosi šarenu odjeću, što je odbijeno. Ipak, ipak je uspela da napravi pometnju sa naboranim belim gaćama koje su ponekad bile vidljive tokom igre. Escandelo!  


 


Tatjana Golovin: Crvene gaćice 


Kredit za sliku: Pristupljeno 26.6.21 putem Instagrama/hubdeportivo

godina: 2007


 


Crveni šorts Tatjane Golovin koji se slaže sa pravilima verovatno je doveo do toga da je ceo kodeks oblačenja za Wimbledon ažuriran 2014. Prema glasnogovorniku Wimbledona koji je govorio  Reuters:


 


“Igrač ih je unaprijed očistio od sudije. Na osnovu toga što su donje rublje, ne moraju se pridržavati pravila o pretežno bijeloj boji.” 


 


Kada intervjuišete objavite meč o njenom crvenom donjem vešu — jer zašto intervjuisati sportistkinje o njihovom nastupu kada se možete fokusirati na njen izgled?! — Golovin je rekao:


 


“Kažu da je crvena boja koja dokazuje da ste jaki i samouvjereni pa sam zadovoljan svojim crvenim gaćicama.”

Marija Šaripova: Sportski smoking 


Slika kredita: Pristupljeno 25.6.21. putem Instagram/teamsharapova

godina: 2008


 


Bijeli smoking Marije Šaripove mnogi su doživjeli kao satiričnu kopanju na turnirima, strogi kodeks oblačenja, ali je ruski igrač bio stisnut o ovim prizvucima i rekao novinarima:


 


“To je izgled smokinga. Ove godine sam bio veoma inspirisan muškom odećom i svaki put na Wimbledonu želim da uradim nešto otmeno i elegantno”

Venus Williams: Ružičaste naramenice za grudnjak 


Zasluga slike: Rex karakteristike preko ogledala

godina: 2017


 


U 2017. godini, Venus Williams je navodno zamoljena da napusti teren usred meča kako bi promijenila svoj sportski grudnjak jer su ružičaste naramenice imale hrabrosti da se otkriju tokom igre. 


 


Vilijams je kasnije odbio da odgovori na pitanja o tome tako što je, sasvim opravdano, ističući da je to što su novinari opsednuti njenim donjem vešom "čudno". 

Bethanie Mattek-Sands: Lady Gaga jakna


Image Credit: AP preko Business Insider-a

godina: 2011


 


Zvaničnici su navodno bili zabrinuti kada je Mattek-Sands krenula odjevena u ovu raskošnu kreaciju s kićankama i klupkom, ali kako je nije nosila na terenu, bila je bezbedna da igra još jedan dan.