Niko ne voli modnog hvalisa, pogotovo Britanci

Svetlucava fatamorgana kontrasta i kontradikcija koje čine britanski stil je klizava riba za shvatiti, ali sumnja i ismijavanje svega što je pretjerano hvalisavo je kulturološki koncept koji prožima naš način oblačenja.

 

Ekscentrično i originalno oblačenje se pozitivno ohrabruje, ali i najmanji dašak "povijanja" kada je u pitanju novac ili status vjerovatno će vas učiniti metom nekog brutalnog rebra u pabu za razliku od figure divljenja. 

 

Britanskim stilom često vlada ne toliko 'moda', već složeni skup kulturnih pravila i pravila koja sve što se samoproklamiraju kao 'elitno' smatraju glupim i smiješnim. Odlukom da želite samo da nosite crveno ili sashay oko sebe kao član tribute benda Siouxsie Sioux, vjerovatno će vam biti mnogo manje očnih kapaka nego draperija blistavih logotipa koji reklamiraju bogate troškove. 

 

Naša nova košulja Abigail ističe se na pravi način

Radosno rušiti klin ili dva je nacionalna zabava. Kada je u ravnoteži sa samozatajnim humorom, ovo stvara harmoničan jin i jang koji uspijeva izbjeći prizvuk gorčine i umjesto toga nekako podstiče fairplay. 

 

Moramo samo pogledati omiljene britanske kulturne ikone da bismo vidjeli ovu dinamiku na djelu. Na primjer, nemilosrdna isporuka smiješnih pitanja od strane Philomene Cunk (često) nesvjesnim zbunjenim akademicima, ili sumorne, a ipak razigrane kritike Jaya Raynera koje su uglavnom usmjerene na institucije koje u potpunosti zaslužuju cijepanje. 

 

Iako je perje zasluženo naborano, generalno postoji nivo dekora. Čak i Salt Bae - koji je nedavno dospeo na naslovne strane da plaća osoblju iz Londona 12 funti na sat, po istoj ceni kao i kukuruz u klipu u njegovom restoranu, Nusr-Et — kritičar Rayner je klimnuo glavom kada je zasluga dospjela. U svojoj recenziji Guardiana napisao je:

 

“U mojim dobronamjernijim trenucima, pitam se da li se gospodin Salt Bae zapravo ne smije posljednji put... on nije osnovao bogataša. Poticao je iz siromašne radničke porodice. Sada ispire bogate i glupe. Gotovo bi moglo biti inspirativno.”

 

Kredit za sliku: Instagram/nusr_et - Zlatom umotan odrezak Nusreta Gökçea zreo je za preljev. 

Blistavo prikazivanje bogatstva je poštena igra za podrugljive komentare, ali odabir šaputanja umjesto vikanja o skupoj robi pokazuje prefinjenost. Marketinška web stranica The Drum kuje ove fenomene kao "glasan" ili "tihi" luksuz. 

 

Dok se “glasni” komadi s logotipom često nose satirično ili pomalo izvinjavajući se, “tiha” luksuzna roba koja se fokusira na kroj, kvalitetu i materijale više je simbol britanskog stila. Prema bubanj:

 

"Tihi luksuz nije usredsređen na logotip, ili pokazivanje bogatstva i statusa. Umjesto toga, sve je u ljepoti, kvaliteti i izradi proizvoda."

 

Naša nova košulja Beatrice Swiss Fishnet Trim demonstrira tihi luksuz 

Čak se i sam luksuz kao koncept može smatrati pomalo jezivim. Prema istraživanju koje je sprovela internet stranica za uštedu novca TopCashBack, 95 posto Britanaca će se vjerovatno hvaliti kupovinom kako bi opravdalo skupe kupovine, dok samo 16 posto neće spomenuti kupovinu stvari na rasprodaji u ponudi da izgleda imućnije nego što jesu. 

 

Kada uzmemo u obzir ono što čini britanski styling sjajnim, sve ovo izgleda prikladno. Modni biznis definira ovu alhemiju kao “a stalni sukob između elitističkog establišmenta i bezbožnog antiestablišmenta.” 

 

Osjećaj protiv establišmenta priziva slike pankera, rokera i kontrakulture – što su sve nepobitni sastojci piva u britanskom stilu – ali 2021. ima i novo lice: održivost. Okretanje od popustljivog konzumerizma tradicionalnog modnog kalendara i pogled pun nade prema više transsezonski, bezvremenski komadi koji se mogu čuvati decenijama koje dolaze.